megelőzés

2019.04.11. 07:00

Támogatja a kullancs elleni harcot Oroszlány

Oroszlány a kullancsencephalitis elleni védőoltást elsősorban az önkormányzati cégek zöldterületen dolgozó alkalmazottainak biztosítja.

W. Zs.

Fotó: beküldött

Oroszlány az első olyan magyar települések között van, amely védőoltást biztosít a kullancsencephalitis ellen, kibővítve ezzel egészségügyi programját. A témával kapcsolatban április 10-én tájékoztatóra hívták a sajtó képviselőit.

– A kullancscsípés által terjesztett egyik legveszélyesebb betegség a vírusos agyvelőgyulladás – mondta Lazók Zoltán polgármester. Folytatta: a megrendelt védőoltást eddig elsősorban az önkormányzati tulajdonban lévő cégek alkalmazottai kapták meg, akik zöldterületeket gondoznak. A tájékoztatón Dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke állást foglalt amellett, hogy a védőoltás a leghatékonyabb védekezési mód.

Dr. Póta György, dr. Mátics István és Lazók Zoltán (Fotó: beküldött)

A kullancs-encephalitis a betegség a csípés után 7-14 napos lappangási idővel, bizonytalan légúti tünetekkel, lázzal indul, gyakran ez az egyetlen megnyilvánulása a fertőzésnek. Gyakori tünete a fejfájás és a hányás. Az idegrendszer megbetegedése néhány nappal később átmeneti láztalanságot követve újabb lázas periódussal kezdődik. Eszméletlenség, bénulások léphetnek fel, melyek akár halálhoz is vezethetnek. Előfordul, hogy az egész agyállomány vesz részt a gyulladásban, máskor viszont csak az agy körülhatárolt területein jelentkezik

További részleteket a 24 Óra április 10-i számában olvashatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában