tojásmizéria

2019.04.11. 11:30

Lesz elegendő tojás a húsvéti locsolóknak

A húsvét közeledtével visszatérő téma, lesz-e elegendő tojás elfogadható áron. A hozzáértők szerint sem az árával, sem a mennyiségével nem lesznek gondok.

P. J.

Nem drágul a tojás az ünnepek előtt sem

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

A szakemberek szerint a húsvéti tojásbeszerzéssel nem lesz probléma, de azért ez ügyben a Gyermelyi Zrt. kereskedelmi igazgatójához, Káhn Norberthez fordultunk megnyugtató tájékoztatásért. Ennek az az oka, hogy a vállalatcsoport Gyermelyi Tojás Kft.-je hazánk legnagyobb tojástermelő vállalkozása, ahol éves szinten 140 millió tojást állítanak elő.

– A tojás termékpályát teljesen kontrolláljuk – emelte ki a szakember. – A naposcsibétől kezdve felügyeljük az előállítást. A csibét magyar keltetőből vásároljuk, két nevelőtelepen, saját takarmányon, magunk neveljük. A jércék három tojófarmunkra kerülnek, a legkorszerűbb tartástechnológia mellett történik a tojástermelés.

A társaságnál tavaly átadott takarmánygyárban állítják elő a tápot, és így a tojások beltartalma is kiváló. A megtermelt mennyiségből 60 milliót a magyar héjas tojás piacon árusítanak. A gyermelyi cég abban is unikális, hogy alapvetően nem készletről, hanem rendelés alapján értékesít, így a tojásrakást követő napon már a partnereihez kerül az extra friss, válogatott tojás. Így a fogyasztó is a lehető legfrissebb terméket vásárolhatja meg.

Nem drágul a tojás az ünnepek előtt sem (Fotó: Zantleitner Ingrid / 24 Óra)

– Az étkezési tojáspiacra kifogástalan minőségű és állagú, magunk termelte tojást szállítunk, aminek a minőségét a piaci átlagtól jóval szigorúbb válogatási gyakorlatunk tovább emeli – hangsúlyozta a kereskedelmi igazgató. – A minőségirányítási rendszerünk garantálja, hogy a naposcsibéig visszavezethető az előállítási folyamat.

Két időszak van, amikor megugrik a tojásforgalom. Az egyik a húsvét, ám az elmúlt években a hagyományok és a vallási háttér „kiüresedése” miatt csökkenő az eladás. De ez idő tájt még így is 20–25 százalékkal nő az értékesítés.

– Ha nem jön közbe valami, érdemi áremelkedés nem várható a termelőknél – jegyezte meg beszélgetőpartnerünk. – Az áfa-csökkentést követően sokat tisztult a tojáspiac, erősödött a termelői háttér és belátható időn belül van esélye, hogy ismét önfenntartó legyen az ország. Különösen, ha a fogyasztók tudatosan keresik a magyar tojást, és nem a külföldön felesleges, egységárban olcsóbb, de tömegre vetítve drágább „S” méretű lesz a szezon topterméke.

Húsvét vagy karácsony?

– Húsvét előtt nagyobb állománnyal termelnek a piaci szereplők is, ami idén sincs másként – fogalmazott Káhn Norbert. –Jelenleg elegendő tojás van a piacon, igaz a megbízható magyar termelésűből szűkebb a kínálat. Egyébként Gyermelyen úgy tapasztaljuk, sokkal meghatározóbb a novembertől induló karácsonyi szezon, amikor nagyjából másfél hónapon keresztül jelentősebb a tojáseladás. Egyértelműen megnőtt az otthoni sütés, főzés szerepe. Ráadásul a karácsonyra történő felkészülés egy hosszabb folyamat, és az ünnep szinte mindenütt megmaradt fontos családi eseménynek, amiben fontos szerepet játszik a közös étkezés. Így a karácsony előtti tojásforgalom egy nagyságrenddel megelőzi a húsvéti felhasználást.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában