szakmai verseny

2019.04.24. 07:00

Ígéretes vendéglátói karrier előtt áll a keris szakmasztár

Ígéretes jövő előtt áll Waltner Klaudia tatabányai diák. A Szakma Sztár versenyen bizonyította, hogy ő az ország legrátermettebb vendéglátásszervező tanulója.

Körtvélyfáy Dina

Ígéretes jövő előtt áll Waltner Klaudia tatabányai diák. A Szakma Sztár versenyen bizonyította, hogy ő az ország legrátermettebb vendéglátásszervező tanulója.

Forrás: Beküldött fotó

Szendvics-, koktél-, és gyümölcssaláta-készítés, kávéfőzés, pezsgőbontás, hogy csak párat említsünk Waltner Klaudia döntőbeli feladatai közül a Szakma Sztár versenyen. A végső megmérettetés előtt írásbeli és szóbeli fordulókban is helyt kellett állnia, valamint a főzésben, felszolgálásban is jeleskednie.

Mint Klaudiától megtudtuk, a budapesti Hungexpóban rendezett finálén a versenyzők szendvicskészítéssel kezdtek: kétszer kilencven perc alatt kellett „legyártaniuk” nyolcvan bagettfalatkát. A résztvevőktől előzetesen nyersanyaglistát kértek a szervezők, amelynek négyféle szendvics, teljesen nyers hozzávalóit kellett tartalmaznia. Ezt követte a koktél, ahol nyersanyagkosárból lehetett kiválasztani az alapanyagokat.

– Paradicsomos alap mellett döntöttem pikánsabb ízvilággal: sós-borsos, citromos, mentás ízesítéssel – mesélte Klaudia. – Utána kávét kellett főznünk, latte machiatót, de ez csak a helyszínen derült ki, így az összes kávékülönlegességből fel kellett készülnünk még a verseny előtt.

Ígéretes jövő előtt áll Waltner Klaudia (Fotó: Beküldött fotó)

A második napon pezsgőbontás és töltés következett, végül gyümölcssaláta került ki Klaudia kezei közül. A szóbeli értékelésen a kereskedelmi iskola diákja szinte csak pozitív visszajelzéseket kapott. Kiemelték lazactatáros szendvicsét, a kávénál a jó pohárválasztást. Koktélja is kimondottan ízlett a zsűrinek, de azt ugyancsak díjazták, hogy a gyümölcssalátán volt dresszing.

Klaudia azt is elmondta, tanulságos volt látni, hogy dolgozik a többi versenyző. A kereskedelmi iskolában tanító pedagógusok közül külön kiemelte Radisz Editet, Doktor Gabriellát, Szabó Zoltánt, Palotai Tamást, Kovács Gábort és Takács Tündét, akik sokat segítettek neki felkészülése során.

Waltner Klaudia otthon is szívesen ragad fakanalat. A pepecselős, de kedvelt ételeket mindig rábízzák. Édesanyja ugyan dolgozott egy ideig a vendéglátás területén, de végül az egészségügyben találta meg magát. A diáklány mégsem marad magára a konyhában, hiszen édesapja – akit a család csak pályatévesztett szakácsként emleget, annyira szeret főzni, kitalálni új fogásokat – szívesen csatlakozik hozzá.

Klaudia legutóbbi nagy sikerét a versenyre készülve palóclevesével és farsangi fánkjával aratta családi körben. A nyarat a Balatonon töltené, de nem a pihenés, hanem a munka miatt: szeretné kipróbálni, milyen a szezonbeli pörgés. Mindenképpen a vendéglátásban képzeli el jövőjét, felszolgálóként vagy pultosként dolgozna. Tervei között további tanfolyamok szerepelnek, főiskolára is jelentkezik majd. Az iskolaidő alatt sem lógatja a lábát, különféle rendezvényeken vállal munkát, nyaranta pedig a tatai Platán Étteremben gyakornokoskodott.

HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában