ellenőrzés

2019.04.17. 07:09

A csoki és a pálinka átment a húsvéti teszten, de a sonkákkal érdemes vigyázni

Nyakunkon a húsvét, és ennek hatásait az üzletekben is érezzük. Azonban a fogyasztóvédelmi hatóság szakemberei a vásárlók érdekeit szem előtt tartva, a fokozódó forgalom ellenére is folyamatosan ellenőrizték, vizsgálták a termékek minőségét, a különböző akciókat, illetve az árak pontos feltüntetését a boltokban.

Petrik J.

Nyakunkon a húsvét, és ennek hatásait az üzletekben is érezzük. A fogyasztóvédelmi hatóság folyamatosan ellenőrzi a termékek minőségét, árát és az akciókat.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Amíg az elmúlt években a fogyasztóvédelmi szakemberek vizsgálódásának tárgya – így húsvét előtt – elsősorban a csokoládék, a kalácsok és a sonkák minőségének ellenőrzésére terjedt ki, addig az idén ebben is változás történt. Új termékként a pálinkák is górcső alá kerültek. A fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzéseiről, vizsgálódásairól hétfőn tájékoztatót is tartottak a megyei kormányhivatalban, ahol a szűkebb hazánkban tapasztaltakról és az országos adatokról egyaránt hallhattunk.

A megyei kormánymegbízott, dr. Kancz Csaba kiemelte, hogy az idei három termékcsoport mintavételezése, illetve laboratóriumi vizsgálata a húsvéti szezonális termékek ellenőrzése a megtévesztő jelölések tükrében „címszó” alatt zajlott. A hivatal fogyasztóvédelmi osztálya emellett nagy hangsúlyt fektetett a fent nevezett áruk árfeltüntetésének pontosságára, a „becsapós” akciók, kedvezmények kiszűrésére, valamint a próbavásárlások során az árfelszámítás ellenőrzésére. A szakhatóság egyértelmű célja a vevők, vásárlók érdekeinek védelme. Továbbá a kiskereskedelmi forgalom fegyelmének erősítése, amelyről elmondható, folyamatosan javuló.

A laboratóriumi vizsgálatok a termékeken feltüntetettek valóságtartalmát voltak hivatottak alátámasztani vagy cáfolni. A kormányhivatal égisze alatt zajló ellenőrzések a prevenciót szolgálják, valamint felhívják a kereskedők figyelmét a hiányosságokra. Esetenként pedig szankcióval is zárulhat az eljárás.

Turza Gábor, a fogyasztóvédelem osztályvezetője megjegyezte, hogy 24 üzletben tartottak ellenőrzéseket. Ebből tizenkilencben a nagy áruházláncok voltak érintettek. Az idén, első alkalommal a pálinkákat is „megnézték”. Az eredet és az alkoholtartalom alapján valamennyi megfelelt az előírásoknak. Ez mondható el a csokoládékról is. A nyers és hőkezelt sonkák is kiállták a próbát. Viszont a formázott és hőkezelt sonka kategóriában három olyan termék is akadt, amelyet kifogásolt a hatóság. Az egyikben túl sok volt a víz, a másik kettőben a sótartalom haladta meg az engedélyezettet.

2630 termék árának vizsgálata során 36-nál nem tüntették fel, hogy mibe kerül. A 496 ellenőrzött áruból a próbavásárlások során mindössze 3 százalék volt csak kifogásolható. Az viszont változatlanul „bolti hiba”, hogy sok esetben a csomagolóanyagot is belemérik az áru súlyába.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában