tudnivalók

2019.04.06. 13:40

A NAV fórumon hasznos tanácsokat kaphattak az egyszerűsített foglalkoztatásról

Ötödször tartott adózói fórumot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) megyei szervezete. Kedden a NAV tatabányai székházában az egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatos tudnivalók kerültek a középpontba.

Mórocz Károly

Forrás: 24 Óra

Fotó: Z. I.

Az ingyenes adózói fórumok célja, hogy az érdeklődők alaposabban megismerkedhessenek a törvényekkel és szabályokkal. Gieber Regina osztályvezető az illetékekkel kapcsolatos rendelkezésekről osztotta meg információit a fórum résztvevőivel.

Abban a témakörben adott eligazítást, hogy az ingatlanforgalmazó cégek hogyan kaphatnak 2 vagy 3 százalékos kedvezményt. Kiemelte, hogy érdemes használni az illetéktörlési és visszatérítési nyomtatványt (ITV), nem csak az ingatlanforgalmazóknak, hanem a magánszemélyeknek is.

Dr. Szalayné dr. Vörös Csilla osztályvezető az egyszerűsített munkavállalás szabályairól és a mindennapos gyakorlatban előforduló hibákról tartott előadást. Elhangzott, hogy ebben az esetben a munkáltató nem csak cég lehet, hanem természetes személy is. Magyar és külföldi állampolgár egyaránt vállalhat ilyen módon munkát; a nem európai uniós országban élők csak mezőgazdasági idénymunkát.

Az utóbbin kívül a turisztikai idénymunka, az alkalmi munka és a filmipari statiszta tartozik ebbe a szektorba. A mezőgazdaságban és a turisztikában évente összesen 120 napig lehet ilyen módon foglalkoztatni a munkavállalókat. Alkalmi munka esetén maximum 5 egymást követő nap jöhet szóba, havonta 15, évente pedig 90 nap.

A statisztáknál az egyetlen kikötés, hogy naponta 12 ezer forintnál többet nem kaphatnak. A másik három csoportban a minimálbér 85 százaléka, vagy a garantált bérminimum 87 százaléka a fizetés. A szakember kiemelte, hogy a munkavállalók nem minősülnek biztosítottnak. A közterhek: alkalmi munkánál naponta 1000 forint, a mezőgazdaságban és turisztikában napi 500, a statisztáknál napi 3000 forint, ez több közterhet is kivált.

Karácsonyi Norbert, a NAV megyei igazgatóhelyettese köszöntötte az adózói fórum résztvevőit (Fotó: Z. I. / 24 Óra)

Kötelező bejelenteni, ha valaki ilyen módon szeretne dolgozókat foglalkoztatni. A bejelentést mindig a munkavégzés megkezdése előtt kell megtenni; tavaly 185 ezer ilyen érkezett be megyénkben. Lehet elektronikusan a T1042-es nyomtatvány kitöltésével, vagy telefonon a 185-ös ügyfélvonalon, illetve az „Egyszerűsített foglalkoztatás” mobilapplikációval. Csak a hibátlan, határidőre elkészült bejelentést fogadják el.

Visszavonni vagy módosítani 2 órán belül lehet, vagy ha a bejelentés egy napnál hosszabb időtartamú munkaviszonyra vonatkozott, a módosítás bejelentése napján reggel 9 óráig lehetséges.

A NAV Ügyféltájékoztató és Ügyintéző Rendszerén keresztül lehet bővebb információkhoz jutni, valamint elvégezni a hibajavításokat. Gyakran előfordul a határidőn túli bejelentés, ilyenkor a T1041-es adatlap kitöltése következik, és már nem egyszerűsített munkavállalásról lesz szó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában