fejlesztés

2019.03.13. 07:30

Impozáns városi „szabadidőcentrum” lesz az Építők parkjából

A zöld város projekt részeként újul meg a tatai Építők parkja. A fejlesztés során minden korosztály szórakoztatási lehetőségeit szem előtt tartják. Ezért itt egyebek mellett sportpályák, szabadtéri fitneszparkok és játszóterek is létesülnek.

Petrik József

A tatai Építők parkjában a fejlesztés során sportpályák, szabadtéri fitneszparkok és játszóterek is létesülnek.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

A város sikerrel pályázott az Építők parkja zöldfelületeinek megújítására, sport funkciókkal, pályákkal történő bővítésére. A beruházás részét képezi az Építők parki parkolók kiépítése is a közművekkel együtt. A héten a helyszínen, ahol javában zajlik a kivitelezés, tájékoztatót tartottak. A projekt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) támogatásával, illetve „határon átnyúló” pályázati forrásból valósul meg, amelyhez a helyi önkormányzat is jelentős önrésszel járult hozzá.

Borsó Tibor, a megyei közgyűlés alelnöke kiemelte, hogy szűkebb hazánkban a TOP-ba befogadott 118 projekt közül, a másodikként jelentették be az Építők parki fejlesztéseket. Egyébként Tata, csak a TOP-ból mintegy 2,5 milliárd forintos forráshoz jut. Bencsik János, a Tatai-medence országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, hogy minden jó döntés észszerű kompromisszumokra épül, és ez ennél a jelentős, összességében mintegy 650 milliós beruházásnál is tapasztalható. A zöld város projekt részeként végzett felújítások, átalakítások, a környék funkcionális gazdagítása elsősorban a tataiak érdekeit szolgálják. A Kertváros egy részének csapadékvizét is levezető csatornarendszer kiépítése zajlik. A korábbi intenzív esőzésekkor jelentkező elöntések ezáltal megszűnnek, megoldva ezzel a városrész problémáit. A csapadékcsatorna-kiépítésekkel párhuzamosan a többi közművezetéket is kiváltják. Az ismert politikus reményét fejezte ki, hogy Építők napjára el is készül az Építők parkja.

Michl József polgármester azt hangsúlyozta, hogy a beruházás már olyan „állapotban” van, hogy megtekinthető hol és mi létesül. Emellett szólt a csaknem száz férőhelyes parkoló létesítéséről, illetve a kerékpározási lehetőségekről.

A zöldterületen kitűzték és körbeszegélyezték már a tereket. A pályák között elültették a fák nagy részét, és folyamatosan újítják fel az illemhelyeket. Végezetül Fekete Gyula, a munkálatokat végző konzorcium képviseletében elmondta, hogy a tervek szerint júniusra átadják a beruházást.

Ez a felhőtlen szórakozás parkja lesz

A kivitelező véleménye szerint június végére újul meg a park. Ekkorra kiépítenek egy öntött gumiburkolatos gyermekjátszóteret, továbbá a nagyobbak számára egy kamaszjátszóteret. A labdajátékok kedvelőinek két kis grundpálya épül. Ami egy 30x18 méteres elkerített multifunkciós sportpályát jelent két-két kosárpalánkkal, normál és mini focikapuval. A pályák mellé két pingpong­asztalt állítanak. Az Öreg-tó felőli oldalon a fák árnyékában a korábbi fitneszeszközökkel együtt egy szabadsúlyos edzésre is alkalmas pályát alakítanak ki. A felújított köztéri illemhely és a gyermekjátszótér mellett kerékpártámaszokat készítenek, amelyeknél kültéri kerékpárpumpával ellenőrizhetik a biciklisek a gumik nyomását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában