fényképészek

2019.02.26. 20:00

A világra nyújt kitekintést a Panoramio csoport: fantasztikus fotókiállítás nyílt az esztergomi Dzsámiban

Számos híres és impozáns épület, városrész is látható a kompozíciókon amiket a Panoramio csoport fotókiállításán láthatnak.

P. O. Z.

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. Z.

Találkozások a történelemmel címmel nyílt február 23-án fotókiállítás a Dzsámiban. A Duna partján lévő patinás helyszín földszinti galériájában a Panoramio közösség csoport mutatta be elmúlt években végzett munkásságát. A fotókollekció március végéig tekinthető meg a vízivárosi kiállítóhelyen.

Több, mint tíz éve még nagy elánnal vágtak bele a világ, köztük hazánk fotósai is a Google Earth-szel kapcsolatos „világfotózás” globális mozgalmába. Akkor az volt a feladat , hogy az utazások során, vagy a lakóhelyen megörökítsük a legszebb természeti és épített helyeket.

A fotókollekció március végéig tekinthető meg (Fotó: P. Z. / 24 Óra)

Fotósok sok ezrei csatlakoztak ehhez a földgolyónyi megmozduláshoz és persze kiben nem buzgott az a pártos honfivérrel átitatott becsvágy, hogy az ő fényképén keresztül ismerhetik meg az emberek a világot, s azon belül is az általa bejárt illetve ismert tájakat, helyszíneket. A feladat fontosságát felismerve 2005-ben spanyol fotósok létrehozták a Panoramio csoportot.

Ennek az volt a célja, hogy az utazások során és saját lakókörnyezetükben készített fényképeket egy közös honlapra töltsék fel. A feltöltések után természetesen információkkal látták el a fotókat és meg is osztották a világháló közönségével. A fantasztikus, és a szó valóban jó értelmében, globális kezdeményezés egy rendkívül széles tábort hozott létre.

Számos híres és impozáns épület, városrész is látható a kompozíciókon (Fotó: P. O. Z. / 24 Óra)

A viszonylag gyorsan kialakult alkotói világközösségben jól megfértek egymás mellett az amatőrök és a profik, de ennek a szimbiózisnak természetesen sok köze volt a digitális képrögzítési technológiák ugrásszerű fejlődéséhez is.

A február 23-án, az esztergomi Dzsámiban nyílt kiállításon azok a magyar fotósok mutatták be képeiket, akik a Panoramio csoport tagjaiként, amúgy már ismertek voltak a nagyvilág publikuma előtt, legalábbis, ami a fotóikat illeti.

A magyar fényképész közösség egyben arra is emlékezett a Duna parti város patinás kiállítóhelyen nyílt tárlatával, hogy maga a Panoramio csoport megszűnt, amikor a Google 12 évvel ezelőtt megvásárolta a projektet és beillesztette szolgáltatásai közé.

A Dzsámiban tekinthető meg a kiállítás (Fotó: P. Z. / 24 Óra)

Ezután már a Google Maps alkalmazás fontos és elengedhetetlen részévé vált az a gigantikus mennyiségű képanyag, melyet korábban a Panoramio közösség készített. A csoport 2016-ban szűnt meg az interneten, de a most nyílt és március végéig megtekinthető kiállítás azt mutatja, hogy ezek a fényképészek ugyanazzal a jó értelemben vett megszállottsággal dolgoznak tovább, ahogy az eredeti küldetésüket elkezdték.

A Dzsámiba szervezett tárlat így nem is kicsit olyan volt, mint egy klasszikus osztálytalálkozó, ahol az egykori padtársak újra felelevenítik a régi szép időket.

Az ex-Panoramio-sok jótékonykodnak is

A csoportos kiállításra az ország minden tájáról érkező fotós saját stílussal, saját látásmóddal, saját gondolatisággal érkezetett, hogy aztán ez a sokszínűség egy fantasztikus szépségű kavalkáddá álljon össze. A mostani esztergomi tárlat egyik különlegessége, hogy a magyar Panoramio csoprt döntése értelmében a legjobb fotókat jótékony célra ajánlják fel. A közönség egy igazán széles választékból szelektálhat, a harmonikus felvételek zöme csodaszép tájkép, természetfotó, de számos híres és kevésbé híres, de impozáns épület és városrész látható a kompozíciókon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában