disznótor

2019.02.12. 14:00

Malackodott Tatabánya: sikere volt a füstölt májas hurkának és a cigánkának

Délben a hangulat már a tetőfokára hágott a 6. Tatabányai Malacságokon, és nehéz volt elképzelni, hogy lehet-e még fokozni. Lehetett. Be is bizonyították a kolbásztöltő versenyre nevezett csapatok tagjai, akik éles sikításokkal és öblös kurjantásokkal tarkították a dallamos délszláv zenére ropott összekapaszkodós össztáncukat. Fiatalok, középkorúak és nyugdíjasok egyaránt.

Palásti Péter

Az Árpád tér melletti széles úttesten felállított hatalmas sátor alatt szombaton 23 + 1 csapat tagjai serénykedtek, de nem ám hajnaltól, ahogy az a falusi disznóvágásokon szokás, hanem jóval későbbi kezdéssel. Nekik ugyanis nem kellett levágni egyetlen hízót sem, az alapanyagot készen kapták, csupán az ízesítőszereket hozták magukkal.

A hagyományápolás legfontosabb mozzanatát azért egyik társaság sem mulasztotta el, és minden asztalnál pálinkát ittak munkakezdés előtt. A Drotár István egykori bányamester vezette „Mány 1/A” nevű brigádnál – ennek tagja volt Bencsik János országgyűlési képviselő és lapunk munkatársa, Dallos István is – stílusosan Disznótoros elnevezésű szíverősítővel koccintottak.

A szomszédos asztalnál a már bélbe töltött, gazdagon fűszerezett húsmasszát Győrfi Géza feleségétől kapott Sajómenti Ipari Szövetkezet feliratú szalagokkal kötötték el éppen, miközben valaki részeg embert utánozva, a feleségét kereste ordítozva, majd kolbászhústól vöröslő két tenyerével a fehérnépet ijesztgette, főleg a fiatalabbakat.

A cigánka

A legspeciálisabb békéscsabai disznótoros étel a cigánka, ami nevét onnan kapta, hogy a XIX. században a gazdák a sertés máját még nem ették meg, hanem a kolduló cigány asszonyoknak, a cigánkáknak adták oda. Később rájöttek, hogy ha a májat ledarálják és hozzáadnak azonos mennyiségű bekevert kolbászhúst, egy tojást, kevés abált szalonnát, apróra vágott vöröshagymát, esetleg némi főtt rizst, és ezt összekeverik, aztán a tölteléket a háj hártyájába tekerve lapos táskákat készítenek belőle, majd forró zsírban kisütik, és hagymás törtburgonyával tálalják, akkor olyan finomságot lakmározhatnak, ami után mindenki megnyalja a tíz ujját. Valóban így van.

Már mindenhol sütésre vártak a sütnivalók, de csak a Pintér Teamnél klasszikus fateknőben, amit a kapitány, Pintér Tibor vásárolt egy teknővájó cigány asszonytól. Azt viszont az ő feleségétől tudtuk meg, hogy tavaly ők nyerték ezt a versenyt azzal a recepttel, amit nagybátyjuktól, Léber Mihálytól örököltek. Most ízes kolbászt készítettek, aminek szintén titkos a receptje. Azé a csülkös-babos káposztáé viszont nem, amit a T-Busz séfje, Hajas Béla rotyogtatott. Ő volt a +1 csapat vezetője. Elmondta, azért nem neveztek hivatalosan, mert több mint 60 kollégájuknak nem tudtak volna annyi kolbász készíteni, hogy mindenki jóllakjon, e finom egytálételből viszont igen.

Kisütött már a nap is, amikor Rotyis Gábor főböllér Páldi Zoltánnal, Kuszenda Jánossal és Istella Zoltánnal látványos bemutatót tartott. Ennek főszereplője egy 110 kilós, már korábban leölt disznó volt, amit mielőtt szakszerűen feldaraboltak volna, alaposan megperzselték, lemosták, és közben kérdéseket tettek fel a nézőknek, akik jó válasz esetén ajándékokat kaptak.

Beszédes csapatnevek

Bár a kiváló szakemberekből álló zsűri tagjai sok szempontot figyelembe vettek a megsütött kolbászok kóstolást követő elbírálása során a Turul Étterem teraszán, de azt nem, hogy milyen nevű csapatok tagjai készítették azokat. Nem is tudhatták, mert fémlapokra vésett számok jelölték a mesterjelölteket. Pedig voltak köztük városrészekre, mint például Bánhida; vagy szakmai szervezetekre utaló közösségek is. Utóbbiak között az OMBKE, vagyis az Országos Magyar Bányászati Kohászati Egyesület több csapattal is indult. Néhány baráti társaság szellemes névválasztásával is felhívta magára a figyelmet. Például a „Fatál-is kanál-is”, vagy a „Bél-a-cél”.

A téren főleg a kecskédi őstermelő, Németh Ferencné és a tatabányai Gábor Hentes standjánál álltak sokan sorba. Előbbinek füstölt májas hurkája volt igazi különlegesség, utóbbinak cigánkája. Ezeket is sokan megkóstolták a TNT koncertje és az eredményhirdetés előtt. Ez utóbbin kiderült, hogy most a Fekvetölts csapat lett az első, az Összefogás Tatabányáért a második és a Kóborló Söröző gárdája a harmadik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában