azbesztszennyezés

2019.02.28. 18:04

Április végéig regisztrálhatnak az ingyenes tüdőszűrésre a nyergesiek

Nyergesújfalu önkormányzata ingyenes tüdőszűrő vizsgálatot szervez május közepére.

Fenyvesi K.

Forrás: Shutterstock

Nyergesújfalu önkormányzata, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat mozgó tüdőgondozó szűrőállomása szakdolgozóinak együttműködésével ingyenes tüdőszűrő vizsgálatot szervez.

A cél az, hogy az azbesztszennyezéssel érintett mikrotérségi településeken élők minél nagyobb számban vegyenek részt a szennyezés következményeit feltáró programban.

A vizsgálatokat két városi helyszínen végzik el május 15–17. között. Az egyik bázis a település Eternit városrészén, az egykoron azbesztcement termékeket gyártó eternitgyárral szemközti lakótelepen működő, Kuckó Család- és Gyermekjóléti Szolgálat parkolója lesz. A szűrőbusz a város régi temetőjéhez közel, a Civilek Háza parkolójába is begördül.

A vizsgálatok elvégzéséhez előzetes regisztrációra van szükség. Nyilvántartásba vételüket követően a jelentkezők időpontot kapnak. A nyergesújfalui lakosok a regisztráláshoz kitölthetik a városi önkormányzat havilapjának márciusi, illetve áprilisi példányában megjelenő űrlapot, melyet április 30-ig lehet bedobni a polgármesteri hivatal postaládájába.

A ládikó a kerékpártároló melletti oszlopon található meg. A pályázatban érintett másik két település – Bajót és Lábatlan – lakói a saját polgármesteri hivatalukban jelentkezhetnek a tüdőszűrésre.

Az érintettek és a szakemberek körében is nagyon nagy érdeklődéssel várt tüdőszűrés az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében megvalósuló, Minőségi humán közszolgáltatások fejlesztése Komáromtól Nyerges­újfaluig című, európai uniós projekt egyik elemeként valósul meg.

Úttörő munka

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tüdőszűrő programját úttörő tevékenységként bérelt járművel kezdte 1995-ben. Két év múlva már önállóan folytatták ezt a tevékenységet egy 260-as Ikarus buszba beépített mellkasröntgengép segítségével.

A tapasztalatok azt mutatták, hogy a mai kor igényeinek megfelelő, korszerű szűrőberendezésre és járműre van szükség. Napjainkban a tüdőszűrő program egy nagyon korszerű, biztonságos mobil állomás segítségével zajlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában