segítség

2019.01.25. 17:30

150 milliót kapott Tata a Malomárok-patak rendezésére

A települési önkormányzatok 2019. évi feladatainak támogatásáról szóló kormányrendelet alapján kap támogatást a város.

Palásti Péter

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

A települési önkormányzatok 2019. évi feladatainak támogatásáról szóló kormányrendelet megfogalmazása szerint a Malomárok-patak meder­rekonstrukciójának támogatására kapta a város a támogatást.

A Malomárok-patak rendbetételét már elkezdték (Fotó: Zantleitner Ingrid / 24 Óra)

Tényszerűen csupán ennyi olvasható, az viszont valószínű, hogy a tataiak többsége nem tudja, hogy a sok vízfolyás közül melyik is a Malom­árok-patak. Nos, tévednek azok, akik azt hiszik, hogy az, amelyik a Cifra malom mellett vezeti el az Öreg-tó vizét az Által-­érig, ugyanis az a Malom-patak.

Molnár Andrástól, a tatai szakaszmérnökség vezetőjétől megtudtuk, hogy arról van szó, amelyik a Cseke-tó vizét vezeti el a Miklós malom és a Mahagóni étterem között az Öreg-tó felé, de nem folyik abba bele, hanem a Czégényi malomnál és a Halászcsárdánál jobbra fordulva az állóvízzel párhuzamosan halad.

A Pötörke malom kerekét is ez hajtotta egykoron, de már évtizedek óta nem. Ma is az őrlőüzem háta mögött halad tovább, keresztülmegy a hajdani bőrgyár területén épülő lakóparkon, majd az Alkotmány utcában, az UccaBár mellett tűnik fel újra, és csobog tovább a Bartók Béla út alatt, majd a Május 1. úti tömbök között, a már rég bezárt szőnyeggyár Csapó utcai oldalán, és a Berta malom után torkollik az Által-érbe.

Megtudtuk azt is, hogy nem csak iszaptalanítani fogják, hanem helyreállítják a mederburkolatait, illetve kiegészítik azokat a város belterületi részén.

Fotó: Google Maps

A munka két oka

A Malom-árok mederrekonstrukciójának két oka van. Egyik az, hogy az Angolpark területén visszatérő források vizét biztonságosan tudják elvezetni a Dunába, a másik pedig az, hogy a Fényes fasor és a Mikovinyi utca közötti területnek azt a részét, ami a hajdani szőnyeggyár közelében van, biztonságosabbá tudják tenni, mert ott egy teljesen új lakóparkot szeretnének kialakítani. Ennek megvalósítása előtt viszont szükség van ezen vízrendezésre is.

Tata még 2017-ben már kapott egy 327,7 millió forintos állami támogatást a magyar kormánytól, a karsztvízszint-emelkedés okozta azonnali intézkedést igénylő feladatok végrehajtásához. Az az összeg a Kismosó-patak mederrendezésére, a Hajdú utcában meglévő vízvezeték helyreállítására, az Eszterházy kastély udvarában való helyreállításra, és a Lo Presti forrás vizének elvezetésére használja fel a város. A Malomárok-patak rendezése a tatai források rendezésének második üteme, melybe tavaly kezdett a város.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában