adomány

2018.12.06. 19:50

Bilincsben vitte a rendőrség a biciklis Mikulást, a gyerekek ítélkeztek Esztergomban

Csillogó szemek, őszinte kacajok fogadták a Mikulást a Montágh-iskolában. A fehérszakállú nem is akárhogy érkezett a gyerekekhez.

Feleki Marietta

Forrás: Kemma.hu

Fotó: Feleki Marietta

A rendőrség tájékoztatása szerint szemetelés szabálysértés gyanújával elkapták a biciklis Mikulást. Tettestársával, a Segítő Manóval együtt előállították és kezdeményezték gyorsított bíróság elé állítását. A „bíróság” ítélete szerint a Mikulás óvadék ellenében távozhatott.

Persze nem egy rendőrségi közleményt olvashattunk, csak Küllőszaggatók Egyesület és a rendőrség által szervezett ajándékadományozásra indult a „biciklis Mikulás” az esztergomi Montágh Imre EGYMI, Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Készségfejlesztő Iskolába. Az „elfogás” és előállítás azonban megtörtént, ugyanis az osztályokba valóban bilincsben vezette Névedi Péter Edvárdné rendőr főhadnagy az „elkövetőt”. Ezután természetesen a gyerekek mondtak ítéletet: a Mikulás mehet, ha cserébe ad ajándékot. Ennek nem volt akadálya, hiszen az egyesület az intézmény összes tanulójára és ovisára gondolt, így minden osztályba és óvodai csoportba jutott ajándék. A rendőrség Látni és látszani közlekedésbiztonsági kampányának részeként a gyerekek fényvisszaverő karkötőket is kaptak.

Megható jelenetek az ajándékozáskor

A biciklis Mikulás Esztergom belvárosában kezdte ajándékozását, két krampusza és Segítő Manója társaságában. Minden szembejövő kisgyerek kapott a biciklis táskából egy kis apróságot. Ezután az Esztergomi Rendőr-kapitánysághoz indultak, ahonnan rendőri felvezetéssel mentek a Montágh-iskolába.

A bejáratnál a megbilincselt Mikulás minden felsős osztályba rendőri előállítással érkezett. A kicsikhez persze maradt a hagyományos belépő. Így a speciális igényű, fogyatékkal, vagy épp értelmi fogyatékkal élő ovisoknál is, ahol a kicsik őszinte mosollyal fogadták a fehér-szakállút.

A Mikulás igyekezett a gyerekeket is bevonni a játékba. Így történt például a negyedik osztályban is, ahol a Down-szindrómás Natasa helyettesítette a Mikulást. A kis Nati hívta ki sorban osztálytársait, hogy vegyék át ajándékukat. Láthatóan nagyon élvezte a helyzetet, és szakszerűen vezényelte az ajándékozást. A kislány így extra ajándékot is kapott.

Az autista gyerekek csoportjában is nagy sikere volt a Mikulásnak. Az egyik kisfiú – ahogy a csoport pedagógiai asszisztense meséli – nem beszél, és a hangos zajok is zavarják, így fülhallgatót hord. Mégis: amikor a Mikulás odalépett hozzá, szemébe nézett és hozzábújt. Még a szakállát is meghúzta, nagy mosolyok közepette.

Szerelemből csinálják tizenkét éve

Az adományozási akció tizenkét éve alatt sok könnyfakasztó történetük volt.

–Volt olyan kisgyerek, aki nem beszélt.A krampusznak azonban megszólalt! Egy másik kisfiú járássegítővel tanult járni. Nem szívesen gyakorolt. De amint meglátta a Mikulást, szó szerint „vitte a lába”. Egy csoda volt – meséli Molnár Tibor „Yeti”, a biciklis Mikulás, akinek egyébként a fehér szakálla igazi. Erről több kisgyerek is megbizonyosodott az iskolában és az oviban.

Ahogy Pongrácz Zsolt, az egyesület tagja és az akció egyik szervezőjétől megtudtuk: gazdag volt a Mikulás puttonya. Több, mint kétszáz csomagot állítottak össze az intézmény neveltjeinek. Mindezt a klub saját anyagi forrásaiból, valamint felajánlásokból. A csomagokon túl kapott az iskola négy biciklit, egy rollert az iskolásoknak, és egy akkumulátoros kismotort az ovisok részére. Emellett társasjátékokat, készségfejlesztő játékokat is adományoztak.

–Minden évben elhatározom: nem sírok. De nem megy. Ezek a gyerekek nem tudnak hamis érzéseket mutatni. Értelmükben fogyatékkal élők. De érzelmeikben biztos nem azok – fogalmaz a nap zárásaként Zsolt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában