országos program

2018.11.19. 06:58

Mézkirálynő tette még édesebbé a mézes reggelit a Kőkútiban

A tatai Kőkúti Általános Iskola előterének díszítése már-már egy méhkaptárra hasonlított. Ez nem is volt véletlen, hiszen itt tartották a Mézes reggeli elnevezésű programsorozat országos kiemelt rendezvényét.

Petrik József

A tatai Kőkúti Általános Iskolában tartották a Mézes reggeli elnevezésű programsorozat országos kiemelt rendezvényét.

Fotó: Zantleitner Ingrid/24 Óra

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) 5. alkalommal rendezte meg Mézes Reggeli programját. Minden év novemberének harmadik péntekén az ország méhészei felkeresik a lakhelyükhöz közeli iskolákat, óvodákat, és a gyermekekkel mézet kóstoltatnak, mesélnek a méhek titokzatos világáról. Ezzel az a céljuk, hogy már az apróságok is megismerjék a méz jótékony hatását, a mézfogyasztás szükségességét és a méhek természetben betöltött nélkülözhetetlen szerepét.

Ez most sem volt másképp. A Kőkúti iskolában tartott rendezvényen megjelent többek között dr. Nagy István agrárminiszter, és dr. Robert Kokalj, Szlovénia magyarországi nagykövete is. A diplomata a Mézes reggeli ötletgazdáját képviselte. A vendégeket Lesti Kitti, 2018 mézkirálynője üdvözölte.

Az agrárminiszter a világ legjobb, legegészségesebb élelmiszerének nevezete a mézet. Kiemelve, hogy minden hatodik, általunk elfogyasztott élelemnek valahogy köze van ezekhez a szorgos rovarokhoz.

A nagykövet egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy szlovén kezdeményezésre, a magyarok támogatásával az ENSZ az idén elfogadta, hogy a Méhek világnapja május 20-a legyen.

Igazi méz került a kenyerekre (Fotó: Zantleitner Ingrid/24 Óra)

Bencsik János, a Tatai-medence országgyűlési képviselője említést tett arról, hogy a mézes reggelin keresztül egy fantasztikus „életető erőt” is megismerhetnek a diákok. Michl József, a város polgármestere pedig tiszteletét fejezte ki a hazai és a megyei méhészek áldozatos tevékenységéért. Az Agrár Marketing Centrum ügyvezető helyettese, Giczi Gergely arról szólt, hogy a két évtizede folytatott termékpályakampányaik fókuszába az idén a méz került. Simonné Venter Éva, a megyei méhészegyesület elnöke pedig elmondta, hogy ebben az esztendőben, szűkebb hazánkban 8300 tanulóhoz jutott el a mézes reggeli.

Megdőlt a rekord

Bross Péter, az OMME elnöke úgy összegzett, hogy öt éve, az első programban 67 iskola volt érintett, ahol a méhészek, a termelők és szaktanácsadók segítségével a gyerekek megismerkedhettek a leggyakoribb hazai mézfajtákkal és meg is kóstolhatták azokat. Péntek délelőtt aztán már minden korábbi rekord megdőlt, hiszen 911 közintézményben, több mint 153 ezer diák „mézes reggelizett”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában