világnap

2018.11.17. 09:11

Ha szombat este a lila Turulra néz, gondoljon a koraszülöttekre!

A koraszülöttek világnapja alkalmából a hét végén lila fénnyel világítják meg a Turult Tatabányán.

Kemma.hu

Forrás: shutterstock

A koraszülöttek világnapja alkalmából szerveztek ünnepséget pénteken a Szent Borbála Kórházban. A szülők közben egymás után érkeztek gyermekeikkel. A megkérdezettek jelentős részénél 33–35. hétre születtek meg a picik. Az egyik anyuka Neszmélyről érkezett. Öt gyermeke van, mindegyik eltöltött néhány hetet, napot a koraszülöttosztályon. A legidősebb 16 éves, két ikergyermeke van, Bence és Flóra három, valamint Gréta és Fanni egyéves. Az idősebb ikerpár 33., míg a fiatalabbak 35. hétre születtek meg.

A megkérdezettek közül a legtöbb időt, 69 napot a mindössze 1350 grammal született Renáta Zsófia tölthette el inkubátorban. Édesapja mesélte, hogy naponta bejártak hozzá, és 2200 grammal vitték haza a már 4 éves, cserfes kislányt.

A Pötörke Népművészeti Egyesület tanítványainak műsorával indult a pénteki program, volt Ringató Solti Emesével, közös éneklés, arcfestés, kézműves-foglalkozások, inkubátornyitogató is. A megnyitón elhangzott: minden tizedik kisgyermek a vártnál korábban születik meg, így nagyon fontos a koraszülöttekkel való foglalkozás. A világnap alkalmából a Turul Emlékművet is lila színnel világítják meg a hétvégén.

A gyerekek azt is meglesték, hol töltötték életük első napjait (Fotó: Dallos István/24 Óra)

További részletek a 24 Óra november 17-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában