fejlesztés

2018.11.25. 15:30

Energiát és pénzt is megtakaríthat a jövőben Vértessomló ezzel a korszerűsítéssel

Csütörtökön tartották a vértessomlói nemzetiségi iskolában a településen százmillió forintból megvalósult energetikai projektzáró rendezvényét.

K. D.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

Négy intézmény, az iskola, az óvoda, a polgármesteri hivatal és az idősek otthona energetikai korszerűsítése fejeződött be a településen. Az átadó ünnepségen elsőként Igó István polgármester köszöntötte a megjelent vendégeket, többek között Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselőt, Popovics Györgyöt, a megyei közgyűlés elnökét, dr. Kancz Csaba kormánymegbízottat, Hartdégen József egykori polgármestert és a projekt műszaki szakértőjét, Szennay Istvánt, Várgesztes és Vértessomló jegyzőjét, Rising Károlyné várgesztesi polgármestert, a tankerület képviselőit, és a kivitelezőket.

A fejlesztésről

Az iskolában, az óvodában, a polgármesteri hivatalban és az idősek otthonában már korábban kicserélték a nyílászárókat, az épületeket szigetelték is. Ebből adódott következő célkitűzésük, miszerint megújuló energiaforrásokra épülő berendezéseket helyezzenek üzembe, amelyre egy TOP-os pályázat segítségével volt lehetőségük. Többek között napelemeket helyeztek fel, a fűtésrendszert pedig kicserélték.

A nemzetiségi iskola diákjainak rövid műsora után Popovics György úgy fogalmazott, ezzel a beruházással, Vértessomló „szintet lép”. Kiemelte az önkormányzat és a helyi vállalkozók jó kapcsolatát. Dr. Kancz Csaba örömét fejezte ki amiatt, hogy az építőipari árak növekedése ellenére is költségvetési kereten belül valósulhatott meg a komplex beruházás, az önkormányzat pedig saját tartalékból is hozzá tudott járulni a költségekhez.

Korszerűbbre cserélték a fűtésrendszert is (Fotó: Dallos István / 24 Óra)

Hozzátette, a település erejét nem csupán a sikeresen elnyert pályázatok mutatják, hanem az összefogás is, amelyben Vértessomló példát mutat. Hangsúlyozta, az energetikai korszerűsítésnek köszönhetően jelentős megtakarítás érhető majd el, a fennmaradó összeget pedig hasznos célokra fordíthatja majd az önkormányzat.

Czunyiné dr. Bertalan Judit elmondta, erős, nemzetiségi hagyományait őrző közösség lakja a települést, akik már az óvodában is ebben a szellemben nevelik a gyermekeket. Szót ejtett az induló Magyar falvak programról is, amely véleménye szerint még több lehetőséget biztosít majd a kisebb településeknek, így Vértessomlónak is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában