rekonstrukció

2018.10.23. 11:30

Nem fogja kitalálni, mit találtak befalazva az Esterházy-kastélyban

A tatai Esterházy-kastély a felújítás után egészen új színben fog pompázni.

Kemma.hu/tata.hu

Forrás: Bencsik János- A Tatai medencéért

A tatai kastély turisztikai fejlesztésének alapkőletételi ünnepsége óta folynak a munkálatok a helyszínen, ahol Bencsik János országgyűlési képviselő és Michl József polgármester tett látogatást a közelmúltban.

A képviselő arról is beszámolt, hogy milyen különlegességeket találtak a felújítás során. Többek között előkerült egy asztalossegéd parketta alá került kézjegye 1834-ből, a kéményseprők névjegyei az 1800-as évek második feléből és egy ajtóküszöb alól nyíló rejtekhely, amiről kiderült, hogy egy titkos összekötő átjáró a főúri és a nagyasszonyi hálók között. Továbbá találtak egy hőlégbefúvásos kályhát is, amelyet körülbelül 110 éve befalaztak.

A tata.hu beszámolója szerint a másfél milliárd forint európai uniós és 824 millió forint hazai forrásból megvalósuló beruházás célja, hogy a műemlék-helyreállítás és az örökségmegőrzés alapvető szempontjai mellett egy egységes, Európában is egyedülálló, jól értékesíthető turisztikai termékcsomag valósuljon meg.

A felújítás menete a kutatások javaslatait követi, például ezek alapján lesz a homlokzat színezése a barokk kori állapot szerint törtfehér, a külső nyílászárók pedig tölgy színűek. A kastélyban majd egy olyan kiállítás is létejön majd, amely a kastélyban egykor élő Esterházy család, különösen a nők életét mutatja be. Ezért ezekben a terekben a feltárások által igazolható, leginkább bemutatható kornak megfelelő állapot visszaállítása zajlik, ami restaurálási és rekonstruálási munkákat egyaránt igényel.

Közösségi eseményeknek ad majd otthont a kastély két földszinti terme, az északi oldalon lévő kápolna pedig visszakapja eredeti funkcióját. A rendezvénytér mellett ugyancsak a földszinten interaktív bemutatótér, shop és kávézó is kialakításra kerül. A tetőteraszok a homlokzattal együtt teljesen megújulnak, és korlátozott időben ugyan, de szintén látogathatóak lesznek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában