ár és minőség

2018.10.11. 07:05

Ezért kerül kétszer annyiba a krumpli az idén

Az elmúlt év hasonló időszakában száz forintot kóstált egy kiló krumpli a piacon, a boltokban. Napjainkban ennél legalább egy százassal kell többet fizetnie annak, aki a fejébe veszi, hogy egy kiló burgonyából készít krumplifőzeléket...

Petrik József

Fotó: Zantleitner Ingrid/24 Óra

Országszerte a végéhez közeledik a burgonya betakarítása. Az idei krumplit először az aszály sanyargatta, majd a nagy esőzések tették próbára a kultúra tűrőképességét, végül a burgonyabogarak támadtak rá erre az „ártatlan” növényre. Ennyi „megrázkódtatás” után nem véletlen, hogy drágult a gumók ára... Hogy mennyire? Ennek néztünk utána.

A tatabányai, újvárosi piac tőszomszédságában lévő, friss és minőségi áruiról ismert zöldségeben még így, a hét kezdetén is egymásnak adják a kilincset a vevők. Ahogy az áruk között bámészkodunk, könnyen rábukkanunk a krumpliládákra. A „sárga” kilója 250 forint, a „vörösé” 210, míg a kiflikrumpliként ismert fajta kétkilós kiszerelésben 590 forintért kelleti magát.

– Többnyire ezt a háromféle burgonyát árusítjuk – mondja Kollár Barbara, aki mindössze csak fél éve dolgozik az üzletben eladóként.

Ennek megfelelően, a tavalyi árakról hiábavaló lenne őt faggatni. A boltban megfordulók többsége azonban elismeri, hogy valóban valamelyest drágult a burgonya. Igaz, azt is hozzáteszik, másutt még többet kell a gumókért fizetniük.

– Naponta, átlagban olyan harminc kiló burgonyát adunk el – jegyzi meg Barbara. – De a forgalom hétvégére mindig élénkebb. Néhányan valóban panaszkodnak az árakra, de nálunk legalább mindig szép és egészséges, amit kínálunk.

A „sárga” krumpli az Alföldről érkezett, de a másik két fajta is kistermelőktől került a „pultokba”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában