ceremónia

2018.10.31. 14:00

Elismerést kaptak a banai önkéntes tűzoltók: 130 éves jubileumukat ünnepelték

Fennállásának 130 éves jubileumi évfordulóját ünnepelte szombaton a Banai Önkéntes Tűzoltó Egyesület a művelődési házban, ahol számos elismerés is gazdára talált.

Nagy Tamás

Fotó: N. T./24 Óra

1888-tól találtak feljegyzéseket, amelyek az elődök elbeszéléseit tartalmazza arra vonatkozóan, hogy akkortájt alakult meg a településen az Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Ennek szellemében szombaton ünnepséget rendeztek a művelődési házban az egyesület fennállásának 130 éves évfordulója alkalmából.

Az eseményen jelen volt többek között Dobson Tibor tűzoltó dandártábornok, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke, Kelkó Balázs tűzoltó alezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság helyettese, Gubicskó Barnabás tűzoltó őrnagy, a Komárom Hivatásos Tűzoltóparancsnokság helyettese, valamint dr. Horváth Klára Bábolna és Horváth Márta Bana polgármestere, emellett a környező települések tűzoltóságainak képviselői is.

Takács Krisztián a banai egyesület elnöke köszöntőjében elmondta, azért gyűltek össze, hogy visszaemlékezzenek egy kicsit a múltra és előre tekintsenek a jövőbe. Dobson Tibor úgy fogalmazott, hogy ebben a hivatásban fontos a hit, a tudás és az akarat. – Hit abban a hivatásban, amit képviselnek, tudás a felkészültségükben és közös akarat nélkül pedig nem tudnak fejlődni.

Ezért is mondták korábban, hogy egy településnek három fontos épülete van: templom a hitnek, iskola a tudásnak és tűzoltóság a biztonságnak – emelte ki Dobson Tibor. Horváth Márta beszédében elmondta, hogy az egyesület történelmi múltra tekint vissza. – Olyan emberek alkották és alkotják az egyesületet, akik a segítségért nem várnak köszönetet, nem hivalkodnak, csak csendben teszik a dolgukat – hangsúlyozta a polgármester.

Tűzoltó gépjárművet és felszereléseket kaptak

Az elmúlt évben Ágoston Gáborral felvette a kapcsolatot az egykori tatai lakos, a jelenleg Franciaországban élő Szilvási Lajos, akinek köszönhetően leselejtezett, de jó minőségű tűzoltó-felszerelések érkeztek hazánkba, így a megyei önkéntesekhez is. Egyebek közt ruházatot, sisakokat és robbanásbiztos lámpákat is kaptak a megyei szervezetek.

Emellett három jó állapotú tűzoltó gépjármű is érkezett, amelyek közül egy a banai önkéntesekhez került. Az ünnepségen Pozsgai Csaba plébános áldotta meg a gépjárművet, majd Ágoston Gábor mutatta be azt. Ezután a sikeres együttműködés érdekében megállapodást írt alá a bábolnai és a banai egyesület elnöke. Ágoston Levente ifjúsági tűzoltó verssel, a The Flock pedig zenés műsorral működött közre.

Elismerték munkájukat

A szombati ünnepségen szolgálati emlékérmet vett át Dobson Tibortól és Ágoston Gábortól a megyei tűzoltó szövetség elnökétől 20 éves szolgálatáért Ágoston Eszter és Nagy Iván, 25 éves szolgálatáért Ágoston György, valamint 30 éves szolgálatáért Takács Krisztián.

Elismerésben részesültek munkájukért (Fotó: N. T./24 Óra)

A megyei katasztrófavédelmi versenyre való felkészítésért a résztvevő helyi diákok megköszönték Gubicskó Barnabásnak, Bujáki Balázsnak a Banai ÖTE ifjúságért felelősének és Németh Istvánnak a Bábolnai ÖTE elnökének a munkáját.

Ezenkívül ajándékot kapott Szilvási Lajos az adományokért, Ágoston Gábor pedig bajtársaitól egy új tűzoltósisakot kapott. Emellett többen is elismerésben részesültek a banai önkéntes egyesület tagja közül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában