élet gyerekkel

2018.09.13. 17:30

Így könnyíti meg az anyukák életét a naszályi baba-mama klub

Két éve indult el a naszályi baba-mama klub. A szülők sokszor a heti teendőiket is ehhez a programhoz igazítják. Kiderült, mi a titka a csoportnak.

Szénási Szimonetta

2018 szeptemberének első Mazsola tornájára sokan látogattak el

Fotó: Schnell Hajnalka

A négygyermekes, jelenleg ikerbabáival otthon levő Benke-Schnell Hajnalka, a baba-mama klub megálmodója és szervezője nagy szeretettel beszélt a közösségről, ami az évek alatt folyamatosan változott: egyre többen és többen csatlakoztak be a csoportba. A nagy népszerűség oka pedig nem más, mint a jó társaság.

2018 őszének első Mazsola tornájára sokan látogattak el
Fotó: Schnell Hajnalka

– A családommal nem vagyunk tősgyökeres naszályiak, „betelepültként” pedig azt tapasztaltam, hogy nagy szükség lenne egy olyan helyre, ahol a kisgyermekes szülők össze tudnak járni ismerkedni, barátkozni. Akkor még az önkormányzat munkatársaként dolgoztam, a község vezetésének is tetszett az ötlet, így pont két éve, ősszel megalakult a klub. Időközben megszülettek az ikreim, de a klub körüli teendőket azóta is én végzem, hiszen ezeket már szívügyemnek tekintem – mondta el Hajnalka.

Azt is megtudtuk: a klubban többnyire nincsenek kötött foglalkozások – bár sokszor hív meg szakembereket, akik különféle hasznos előadásokat tartanak, például a hordozásról –, általában az anyukák beszélgetni járnak össze, ami alatt a gyerekek vidáman eljátszanak egymással, illetve az ünnepeket is megtartják, mint a mikulást vagy a húsvétot.

– Amellett, hogy az édesanyák kicsit kimozdulhatnak otthonról, a gyerekek is megismerik egymást, így már úgy mehetnek bölcsődébe, óvodába, hogy lesznek ott pajtásaik, az anyukáknak pedig lesz ki mellé ülniük az első szülői értekezleten. Van olyan is, aki hétfőn felhív, hogy lesz-e klub, mert ahhoz igazítja a heti programját – árulta el nevetve Hajnalka. – Emellett rendszeresen részt veszünk a helyi megmozdulásokon, legutóbb csapatként a hagyományos naszályi Lecsófőző versenyen neveztünk.

A baba-mama klub 2017 őszén részt vett a faluszépítő Térbabák versenyén is, ahol egy családi kompozíciót készítettek.

A klubtagok egy egész családot készítettek a tavalyi Térbabák-versenyre
Fotó: Sz. Sz.

A klub keretein belül a kisebbeknek Farkas Emőke Ringató foglalkozásokat tart, ahova már egészen apró, akár hat hetes kortól várják a kicsiket. A különféle hangszeres, ölbeni játékok nemcsak a zenei élmény, de a lelki fejlődés szempontjából is nagyon fontosak. Az 1-3 év közötti gyerekek mozgását pedig Kárpáti Ingrid konduktor fejleszti a Mazsola tornán, ami szintén heti egy alkalommal várja az érdeklődőket.

Az elmúlt években az önkormányzat ötven százalékos támogatást biztosított a foglalkozások résztvevőinek, ebben az évben pedig a naszályi lakosoknak mindhárom program ingyenes egy EFOP-os pályázatnak köszönhetően.

Páratlan heteken péntekenként 9 órától a baba-mama klub, páros heteken pedig a Ringató foglalkozások várják az érdeklődőket az IKSZT épületében (Naszály, Rákóczi u. 130.; a következő alkalom szeptember 21-én, 9.30-kor kezdődik), a Mazsola torna pedig havi egy alkalommal lesz a Művelődési Házban.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában