igazi túlélő

2018.08.26. 20:00

Májátültetésre várt, de meggyógyította magát: igaz történet az életmódváltás csodájáról

A tatabányai Fodor Erzsébet 2018-tól új, egészséges életet kapott, de ezért rengeteget tett ő maga is. Tudatos, tiszta étkezéssel és edzésekkel került le a májtranszplantációs listáról.

Szűr Annamária

A tatabányai Fodor Erzsébet, Böbi tudatos, tiszta étkezéssel és edzésekkel hét hónap alatt lekerült a májtranszplantációs listáról.

Forrás: Beküldött fotó

Fodor Erzsébet, Böbi nemcsak új alakot kapott az életmódváltástól, de új életet is. Új, egészséges életet. Sőt: életet. Nem nagy szavak ezek, vagy valamilyen újságírói túlzás, hanem a rögvaló. A minap 40. születésnapját ünneplő tatabányai hölgy ugyanis új májra várt, amikor januárban belevágott az Életmód Clubba. Hét hónappal később, most nyáron viszont lekerült a transzplantációs listáról.

– 2015 decemberében derült ki, hogy beteg vagyok. A szervezetem akkor jelezte, hogy baj van. A máj, bármilyen meglepő, több szervünkkel is kapcsolatban áll. Akkor már állandó nyomást, tompa fájdalmat éreztem a hasamban, leállt a menstruációm... Így jelzett a szerveztem, és ekkor kezdődött az én történetem – idézte fel Böbi, akire ezek után rengeteg vizsgálat várt, és így kiderült: nem csak a mája beteg, hanem más szervei, például a pajzsmirigye is.

Böbi új, egészséges életet kapott 2018-tól

– 2016. január 10-én operáltak a transzplantációs klinikán. Ekkor távolították el a májam nagy részét. Egy úgynevezett FNH típusú daganat miatt. Ez egy hormonok által táplált tumor, ami nem rosszindulatú. Viszont amíg a hormonok működésben vannak, a daganat is növekedett volna. A műtét után először a 160 grammos szénhidrát diétával, valamint glutén- és laktózmentes étkezéssel próbálkoztunk. Félig-meddig sikerrel. A fogyás elkezdődött de az alap problémám, ami az egész betegségemet okozta, nem oldódott meg. 2016 decemberében a fél éves kontrollon látszott, hogy a pajzsmirigyen lévő elváltozás növekedett. Újabb műtét várt rám, amit szintén a professzorom végzett el. Ekkor a pajzsmirigy jobb lebenyét teljesen, a bal lebenynek pedig körülbelül a felét kellett eltávolítani – folytatta Böbi, aki ekkor már tudta: amellett, hogy lelkileg sincs rendben, a szervezetét is rendbe kell hoznia. Felkeresett egy dietetikust, igyekezett elhagyni a cukrot és a finomított szénhidrátokat, de aztán a kezdeti sikerek után leállt. A sors ekkor egy óriási „pofonnal” figyelmeztette, hogy ez nem mehet így tovább.

– 2017 decemberében jött a szembesülés, hogy a májam nem regenerálódik megfelelően a műtét után. Ez az egyetlen olyan szervünk ami képes újratermelni az egészséges szöveteket. Persze van az az állapot és betegség, aminél nem beszélhetünk erről. Az én problémámat anyagcserezavar okozta, és inzulin-rezisztencia. Ezt kellett elkezdeni kezelni. Emellett gyógyszereket szedtem a vérnyomásomra és szívritmus szabályzó gyógyszert. A professzor elmondta, hogy ebben az állapotban, amiben akkor voltam, körülbelül két évet bír a májam, és nagyjából ennyi idő mire szervet kaphatok – idézte fel a sokkoló tényeket Böbi, aki azt is megkérdezte, hogy milyen lehetősége van még a májátültetésen kívül. Az életmódváltás is ekkor került újra szóba.

– Elkezdtem keresni a lehetőségeket, és egy kedves ismerősöm, Hardi Gábor által ismertem meg az életmód programot. Konzultáltam a professzorral aki nemhogy engedélyezte a programban való részvételemet, de azt mondta, hogy receptre írja fel ha kell. Január 15-én kezdtem a 12 hetes programot amit sikerrel zártam, több szempontból is. A 10,5 kilós fogyás mellett már a szívem is tudta önállóan is a dolgát.

Kezdtem egyre jobban lenni, nem terheltem a májam, olyan ételeket ettem és eszem, amire a szervezetemnek szüksége van a helyes működéshez. Az eredményeim egyre jobbak lettek. Június elején a kontroll vizsgálaton már biztosan látszott, hogy a májam szépen regenerálódik. Versenyt futottam az idővel.

De egyetlen percig sem volt kétségem, hogy sikerülni fog és meg tudom csinálni – mesélte Böbi, aki még a másfél hónapos Strandforma programot is végigcsinálta tavasz végén.

Őszintén bevallja azt is, hogy annak idején a legjobban attól félt, hogy be kell mennie egy konditerembe, ahol nők és férfiak együtt edzenek, és majd mindenki őt, a kezdőt nézi.

– Nulla önbizalmam volt. Túl voltam egy váláson és különböző próbálkozásokon. Volt mit helyre tenni önmagamban. Elsősorban az önértékelésemet. Én hiszem, hogy a gyógyulásomat nagyban ennek is köszönhetem. Ahogy elkezdtem „tisztán étkezni”, hasznos és hasznosítható tápanyagokat vittem a szervezetembe, változtak bennem is a dolgok – összegzett Böbi, akinek Bódis Krisztián lett az edzője mind a programban, mind pedig azóta is, mint személyi tréner.

Böbinek óriási élmény volt, amikor a tológépen az edzőjét, Krisztiánt is ki tudta nyomni. Ez bizony körülbelül 90 kilónyi súlyt jelentett (Fotó: Szűr Annamária/24 Óra)

– Krisztián még nem tudta azt, amit én, amikor először léptem be a Cutler Pulzusba, hogy az ő feladata lesz, hogy belőlem Nőt faragjon. És bár korát tekintve az öcsém lehetne, jó úton járunk – árulta el Böbi, hogy mennyi mindent köszönhet a személyi edzőjének.

„Másképp gondolkodom, másképp élek a mindennapokban. Most visszatekintve az elmúlt 8 hónapra, elmondhatom, amit a professzor már többször mondott nekem. Hogy egy igazi túlélő vagyok és most már legyőzhetetlen.”

– Voltak pillanatok, amikor bizony sírtam. Mert sok volt a diéta, és sok az edzés. Amikor a 12 hetes programot csináltam heti 5-6 alkalommal a teremben voltam. Volt, hogy kétszer is egy nap. Reggel kardióztam, délután súlyzós edzéseket csináltam. Mára az egész életem teljesen megváltozott. Egy rendszerben élek. Ami bizony előtte nem volt. Az edzőterem és az edzések a mindennapjaim részévé váltak – teszi hozzá Böbi, akit most a céljai visznek előre. Vallja az edzőjétől hallottakat: a változást először fejben kell eldönteni aztán bekapcsolódik a szív és a lélek.

– Ezt csak így lehet. A többi csak félmegoldás, ideiglenes siker. Most élem életem egyik legszebb időszakát, mert megváltozott az életem, ahogy én is – tette hozzá mosolyogva Böbi, miközben a futógép felé tartott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában