élmények

2018.08.07. 07:05

Különleges óvoda várja a kicsiket egész évben Tatabányán

Lelkes szülők szűk körével hozták létre 1995-ben Tatabányán az „Élménygazdag, Néphagyományőrző” Alapítványi Óvodát. Kertváros családi házas övezetében, csöndes, nyugodt helyen található az intézmény.

Petrik József

A cowboyos programon a kicsik a jóság szekérre is felülhettek

Az intézményben, annak megalakulása óta, az ott dolgozók családias, szeretetteljes légkört teremtenek a gyerekeknek. Az óvónénik és dadusok igyekeznek azon elemeket beépíteni a hétköznapokba, jeles napjainkba, amelyek igazodnak a gyermekek életkori sajátosságaihoz, és életüket gazdagabbá, színesebbé teszik. Az óvodások egyéni fejlesztését is kiemelten fontosnak tartják.

– Belső berendezésünk a népi kultúra jegyeit tükrözi – emelte ki Török Jánosné, Zsóka óvodavezető. – Megtalálható a babakonyhánkban a stelázsitól, a kecskelábas asztalon, kemencén és sajtáron át a lócáig szinte minden. Tágas udvarunkon fajátékok, homokozó, esőterasz, szánkódomb, veteményeskert szolgálja a tartalmas időtöltést. A csemetéket otthonuk és az óvoda között, valamint a kirándulásokra ovibusszal szállítjuk.

A cowboyos programon a kicsik a jóság szekérre is felülhettek

De az „Élménygazdag, Néphagyományőrző” Alapítványi Óvodában, nevéhez méltóan, mozgalmasan telik a nyár is. Számos olyan programról gondoskodnak az óvoda alkalmazottai, amelyek a kisgyermekek napjait érdekessé, széppé, izgalmassá, azaz élménygazdaggá teszi. Ellátogattak például Császárra a western városba. Igazi cowboynak öltözve ügyességi játékokkal ismerkedtek, lovagoltak, rodeóztak.

– Jártunk az apróságokkal a Margitszigeten, ahol a nagy melegben, lábukat a Duna vizében áztatva hallgatták Vivaldit, miközben csodálták a szökőkutat – mondta Zsóka. – Aztán a Csónakázó-tónál gyönyörködtek az ott élő állatokban, növényekben. De vizes napot is szerveztünk nekik az udvaron, ahol a lányok a fiúk ellen vívtak vízipisztoly-csatát. Ez a program is óriási sikert aratott.

A közelmúltban lovagi tornát rendeztek az úrhölgyek és a lovagok közreműködésével. Egy napsütéses, meleg napon az árnyékos udvaron újabb fajátékokkal lett tele a tér. A fejlesztő játékok nagy örömet nyújtanak a kicsik és nagyok számára. Ám, ha kedvük támadt a gyerekeknek, akár jógázhattak vagy kézműveskedhettek, de már bűvészműsort is láthattak.

– Csak családias, nyugodt, derűs légkörben az óvodások szeretetével tudjuk megvalósítani azt a nem könnyű, de annál szebb feladatot kollégáimmal közösen, amelyet a gyermeknevelés valójában jelent – emelte ki az óvodavezető. – Az óvónők munkáját logopédus és fejlesztő pedagógus is segíti. A játékos angolnyelv-tanulás, a néptánc, a sportcsarnokban a torna, a lovaglás, a számos kirándulás és a kulturális programok teszik még teljesebbé gyermeki világukat. Az eddigi pedagógiai, pszichológiai tapasztalatok azt támasztják alá, hogy az óvodánkból kikerült gyermekek értelmileg fogékonyabbak, érzelmekben gazdagabbak, biztonságérzetük nagyobb kortársaiknál. Talán nem véletlen, hogy kisiskolásaink gyakran visszajárnak hozzánk, beszámolnak sikereikről, terveikről. Sokukkal a mai napig tartjuk a kapcsolatot. Az óvoda egész évben tárt kapukkal várja az apróságokat. Kivételt csak a nyáriszünet jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában