országtorta

2018.08.12. 07:32

Ezért nyert a Komáromi kisleány a nógrádi cukrásznál

Szó Gellért salgótarjáni cukrász süteményét már kétszer is országtortának választották, most pedig zsűritagként döntött a versenyen, amelyen az idén Sztaracsek Ádám Komáromi kisleánya diadalmaskodott.

Kemma.hu

Fotó: MTI

Szó Gellért salgótarjáni cukrász kétszer is megalkotta Magyarország tortáját – és elnyerte az ezzel járó díjat – az elmúlt években. Idén a szakmai zsűri tagjaként véleményezte a felhívásra beérkezett finomságokat. Ő értékelte a 2018-as győztest, a Komáromi kisleányt. A Nool-nak arról is mesélt, hogy hogyan és miért döntött Sztaracsek Ádám alkotása mellett.

– Az első három helyezett alkotó igen színvonalas tortákkal állt elő, amelyek sokak kedvencei lesznek – mondta Szó Gellért, aki azt is elárulta, hogy az idei nyertes igazán különleges ízvilágot alkotott meg. A Komáromi kisleány ugyanis gyömbért, körtét, csokoládét és vaníliát is tartalmaz, amelyek harmonikusan passzolnak egymáshoz. Emellett a textúrája is igazán jól sikerült.

– Ami az értékelésemet illeti, csupán egyetlen különbséget láttam a végső győztes és a második helyezett között. A nyertes kilétének megállapításánál figyelembe kell venni azt is, hogy az ország cukrászai is el tudják készíteni az adott tortát. A Komáromi kisleány esetében ez talán kicsit könnyebb, mint a másiknál – mondta Szó Gellért.

Sztaracsek Ádám
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Azzal kapcsolatban, hogy a zsűri tagjai milyen szempontokat vettek figyelembe a pontozás során, úgy fogalmazott, hogy sokat számított a torták külleme, íze, szerkezete, kivitelezése, de még például az is, hogy mennyire kötődnek Magyarországhoz.

Szó Gellért az elmúlt évek során kétszer is elnyerte már az ország tortája díjat: 2015-ben a Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltortával, 2016-ban pedig az Őrség zöld aranya elnevezésű édességgel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában