extrém alacsony vízszint

2018.08.23. 19:00

Már a régészek is a kiszáradt Duna-medret kutatják

Egy fiatal lány török kori pipát is talált már az iszapban a Duna esztergomi szakaszán.

Walczer Patrik

Olvasónk, Németh László csempe-vagy mozaikdarabot talált a Duna medrében

Fotó: Németh László

A csapadékhiányos időszaknak és a kánikulának köszönhetően a Duna vízszintje az elmúlt napokban megközelítette az eddig mért legalacsonyabb vízszintet. A folyó egyes mellékágai teljesen kiszáradtak, másutt hatalmas homokpadok és zátonyok bukkantak ki a vízből.

Esztergomban a Kis-Duna Tabán híd melletti szakaszán egy héttel ezelőtt még 20–30 centiméter „mély” víz csordogált, néhány napja azonban már száraz lábbal kelhetünk át a mellékágon. A Mária Valéria híd esztergomi pillérje mellett és a hajókikötő közelében is hatalmas zátony keletkezett, amelyek részben ki is zöldültek.

Az extrém alacsony vízszint nemcsak a hajózásban okoz fennakadásokat, hanem aggasztóbb problémákat is hordoz magában, ugyanis számtalan veszélyes tárgy kerülhet elő a mederből. Augusztus eleje óta több alkalommal riasztották a tűzszerészeket a folyóban talált robbanótestekhez, amelyekre legtöbbször az iszapba fúródva bukkantak rá a megtalálóik.

A szovjet gránátok és páncéltörő lövedékek mellett azonban számtalan középkori és ókori tárgyi emléket is rejt a folyómeder. Gyakran kutyasétáltatás közben találnak faragott márvány és kerámiadarabokat a lakosok, amelyeket jelentenek az esztergomi Balassa Bálint Múzeumnak is.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2109496179300945&id=1784525581798008&__xts__%5B0%5D=68.ARA5VJJ0LJT_CFGCRk3aRLeXLEi1rEzcr-_yQO9sBWuYYi7h_nmOe4C36l-9eAhjqF5bcissWOX7UQogJrJ5jQjseoNBfUlr_3UeSKK8yDp8VtwS20GbV4aCAfH7I1OiOB9rRlY&__tn__=-R

– Az esztergomi bazilika építésekor a korábban ott álló templom maradványait szinte teljesen elbontották. E nagyszabású építkezés tereprendező munkálatainak eredményeképp a domb alatti mederszakaszon igen nagy mennyiségben találhatunk közép- és török kori kerámiatöredékeket, valamint faragott köveket – tudtuk meg Kocsis Anita régésztől.

Olvasónk, Németh László csempe-vagy mozaikdarabot talált a Duna medrében

Az intézmény munkatársai a néhány nappal ezelőtt motorcsónakkal közelítettek meg egy őskori lelőhelyet, ahol urnatöredékekre leltek.

A minap pedig egy fiatal esztergomi lány kutyasétáltatás közben török kori pipát talált az iszapban, amelyet a múzeumnak adományozott. Szinte bárkivel előfordulhat, hogy a kerti munka közben, vagy a természetben régészeti leletet talál. Az örökségvédelmi törvény alapján ilyenkor haladéktalanul értesíteni kell az illetékes múzeum munkatársait, akik gondoskodnak a leletek biztonságáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában