Kocsitoló fesztivál

2018.07.13. 19:53

Kocson már ráhangolódtak a fesztiválra

A XX. Kocsitoló fesztivál első eseményét annak a kiállításnak a megnyitója jelentette, amelynek a Faluház adott otthont.

Petrik József

Pénteken hatalmas érdeklődés mellett mutatkoztak be a helyi alkotók és a távolabbi tájakról érkezett fotósok, festők a kocsi tárlaton, amelyet Simon László polgármester ajánlott az érdeklődők figyelmébe. A bemutatónak, most rendhagyó módon, az intézmény galériája adott otthont, mivel az aulában a kocsi kocsitoló versenyek elevenedtek fel a tablók fotóin.

Négy helybeli fotós alkotásai azonban az emeleten kaptak helyet. Ezek a tájképek más-más látásmódon keresztül mutatják be a községet. De, mint húsz éve mindig, a helyi hímzőkör is kitett magáért, hiszen hazánk szinte valamennyi tájegységének kézimunkáit a nagyérdemű elé tárták. Szigetiné Végh Erzsébet pirogravírozásos, illetve dekupázs, vagy más néven, szalvétatechnikával készült remekeire is sokan voltak kíváncsiak, miként Hatvan Ildikó selyemvirág kompozícióira is.

A Faluháza felújításakor lekerült Kocs régi címere az épület belső falról. Ekkor vetődött fel a kérdés: mi történjen ezzel a felülettel. Végül ide került a Dani házaspár látványtérképe, amelyet Lévai Ádám, művésztanár úgy ajánlott a nagyérdemű figyelmébe, mintegy olyan látképet, amely madártávlatból mutatja meg a települést.

– Szinte minden korban, ezernyi témában készültek faliképek. Erre viszont úgy tekinthetnek a helybeleik – mondta –, mint ami Kocs arca, a falu portréja.

Szombaton pedig kezdetét veszi a XX., jubileumi nemzetközi Kocsitoló fesztivál, ez a rangos, az országhatárokon túl is ismert rendezvény.

[eweb-voting id="1115572"]

(Borítókép: archív; XIX. Kocsitoló fesztivál)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában