Csatka

2018.07.03. 06:43

A hangszerkirálynő tehetséges barátja nemcsak tanít, de egyházi énekeket ment

Kántortanító lehetett volna, ha egy évszázaddal korábban születik. Mrázik Gergely sorsa viszont úgy alakult, hogy kántor is lett meg tanító is. Szépen játszik, de nem tartja magát művésznek. Vallja, hogy ő olyan történelemtanár, aki orgonálni is tud.

Palásti Péter

Mrázik Gergely vasárnaponként hazajár Csatkára, s ő orgonál a középkori templomban

Fotó: Mazán Tibor/24 Óra

Szüleinek első gyermekeként látta meg a napvilágot 1983. május 24-én; öccse, Róbert hat évvel fiatalabb nála. Csatkán nőtt fel, de tanulmányait Ácsteszéren kezdte, majd a győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta. Az érettségi után felvették az Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskolára, ahol 2005-ben diplomázott.

Első munkahelye a Balassi Bálint Általános Iskolában volt, ahol először az alsósokat tanította, majd négy év múlva a felsősöknek oktatott történelmet és ének-zenét. Határozottan állítja, hogy szép és jó évek voltak ezek számára, pedig sok sajátos nevelési igényű fiatallal is foglalkozott, akikkel könnyen szót értett. Olyan jó viszony alakult ki közöttük, hogy ma is tartja a kapcsolatot régi diákjaival.

Mrázik Gergely vasárnaponként hazajár Csatkára, s ő orgonál a középkori templomban
Fotó: Mazán Tibor/24 Óra

Idővel megszűnt a munkahelye, ezért a győri Szabadhegyi Magyar–Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolába került, ahol középiskolásokat is képeznek. Itt nem csak történelmet tanít, hanem hon- és társadalomismeretet is. Annak érdekében, hogy ezt még jobb színvonalon tehesse, beiratkozott az ELTE Savaria Egyetemének mesterképzésére. Ha minden jól megy, jövő nyáron megkapja újabb diplomáját.

Bár egész életében meghatározó volt a tanulás és a tanítás, ezzel párhuzamosan a zene világa is. Nem csoda, hiszen – ő mondta így –, jó hangulatú, vidám családban nőtt fel, ahol gyakran énekeltek együtt. Nem csak szüleivel, de Annus nagymamájával szintén, aki máig előénekes a templomban. Csak kicsit meglepő, hogy ajkukról gyakran szálltak fel a szebbnél szebb dallamok, sokáig mégsem játszott senki semmilyen hangszeren a famíliában. Ő volt az első, aki a kisbéri zeneiskolában zongorázni tanult Csere Edittől és Borsos Évától. Aztán amikor Győrbe került, átállt az orgonára, mert ez hívő katolikus család sarjaként régi vágya volt.

A hangszerek királynőjének megszólaltatásában olyannyira jó volt, hogy csaknem mindig jelest kapott tanáraitól. Még nem érettségizett le, amikor a korábbi csatkai kántor arra biztatta, hogy vegye át a helyét. Megtette. Ennek már húsz éve. Azóta csaknem minden vasárnap ott van a 11 órakor kezdődő szentmiséken és nagy ritkán az esküvőkön. Sajnos a gyászszertartásokon sokkal gyakrabban.

Ám nemcsak a község középkori templomában játszik, hanem a Mária-kegyhelyen található kápolnában szintén. A szeptemberi főbúcsú alkalmával naponta többször is. És nemcsak kötelességből, hanem hitből, áhítattal, tiszta szívvel.

A technozene nem Mrázik Gergely világa

Már évek óta Győrben él Mrázik Gergely, de gyakran jár haza Csatkára. Büszke arra, hogy a környéken náluk van az egyetlen ma is működő nem elektromos orgona. Ez ugyan már nem alkalmas Bach és más szerzők klasszikus műveinek megszólaltatására, de az egyházi énekek kísérésére még mindig kiváló. Azoknak a régi, népi egyházi dallamokéra is, melyek csaknem feledésbe merültek, ő viszont megmenti őket. Úgy, hogy felkéri a legidősebb ismerőseit azok eléneklésére, majd lekottázza, amit hall tőlük. Eddig csaknem harminc éneket gyűjtött így össze. Komponálásra viszont még egyszer sem szánta rá magát, s nem is akarja, mert érzése szerint az nem az ő világa. Mint ahogy a technozene sem. Maximum a 60-as, 70-es évek slágereit szereti hallgatni, énekelni vagy zongorázni, olykor-olykor a hármat egyszerre. Ennél jobban már csak az utazásokat kedveli. Tanítványaival járt Angliában, Párizsban és Amszterdamban, de magánemberként is sok helyen megfordult már.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában