pá-di-di

2018.06.03. 11:45

Mindenkit jókedvre derítenek a tokodi táncosok

Tíz évvel ezelőtt debütált a tokodi Farsangtemetésen a Pá-Di-Di Táncegyüttes. Színes műsoraikkal, ötletes ruháikkal hamar belopták magukat a helyiek szívébe.

Walczer Patrik

Fotó: Walczer Patrik/24 Óra

Nagy hagyományokkal rendelkezik Tokodon a Farsangtemetés, amelyet minden évben húshagyókedden rendeznek meg a Pincevölgyben. Farsang Ferkó temetéséhez ünnepi műsor is dukál, amelyben a Pá-Di-Di Táncegyüttes is szerepel.

Aknainé Szóda Krisztina, a csapat vezetője kezdetben fiúknak tanított lépéseket, majd összeszedte a falubeli hölgyeket is, akiknek a Pa-dö-dő: Szabó János című számára készítette az első koreográfiát – innen származik a csoport neve is. A kezdeti időszak birkózóteremben, plébánián és kertekben gyakoroltak, de végül sikerrel vették az akadályokat.

A következő Farsangtemetésen már egyedi öltözetben adták elő az új, Pa-dö-dő-s slágerre készített produkciót, amely meghozta a várva várt sikert. Az eredmények biztatták őket arra, hogy folytassák a munkát és bővítsék repertoárjukat.

" data-instgrm-version="8">

Kemma.hu (@kemmaszerk) által megosztott bejegyzés,

Aknainé Szóda Krisztina vezetésével a fellépésekre készülve minden héten kétszer összegyűlnek a Kantinban, ahol lelkesen gyakorolják a lépéseket. Folyamatosan új műsoron dolgoznak, amellyel igyekeznek lenyűgözni a közönséget. Előadtak már cigánytáncot, matrózos koreográfiájukkal felléptek a budapesti Európa-hajón, de előfordult, hogy fiúknak öltözve a Pálinka dalra mulattak.

– Minden felkérésnek igyekszünk eleget tenni, ezért előfordult, hogy meglepetésként egy asztalosműhelyben léptünk fel. Szerepeltünk iskolai szalagavatón és bálon, születésnapokon, ezen kívül visszatérő vendégei vagyunk a tokodi Farsangtemetésnek, a borútnak, falunapoknak és a szüreti felvonulásoknak is – ismertette a csoport vezetője.

Legsikeresebb produkciójuk a twist volt, amelyhez egyedi, pöttyös ruhát készíttettek. Ezzel a műsorral nagyon sok helyen szerepeltek. Repertoárjukon szerepelt Disco-Show ABBA-zenékre, táncoltak Barbie babáknak öltözve, bevonták a gyerekeiket is egy fiatalos funky produkcióba és idén bajor legények „nyakában” léptek fel. Aknainé Szóda Krisztina szerint a csoport sikeressége az összetartásnak és a férjek odaadó munkájának köszönhető, akik szükség esetén a produkciókban és előkészítésükben is szerepet vállalnak. A próbákon háttérbe szorítják problémáikat, és teljes egészében a lépésekre összpontosítanak. Ugyan a jövő évi koreográfia még nem készült el, de egy valamiben biztosak lehetnek: ahol színpadra lépnek, ott mindenkit jó kedvre derítenek.

Felejthetetlen tíz év áll mögöttük

A csoport alapításának tizedik születésnapját ünneplő hölgyeknek az elmúlt egy évtizedben felejthetetlen élményekben volt részük. A Gardellaca Római Fesztiválon reneszánsz jelmezben, a Márton-napi rendezvényen pedig libáknak öltözve szórakoztatták a közönséget.

Eljutottak a testvértelepülésekre is: a szlovákiai Csata falunapján évek óta tiszteletüket teszik, azonban egyik legszebb élményük a Székelyföldön található Homoródalmáshoz kapcsolódik, ahol három nap alatt többször is felléptek és rendkívül szívélyes fogadtatásban részesültek. Ahogy az elmúlt években, úgy az idei nyári szünetben is Velencére utaznak hagyományos csapatépítő tréningre, majd újult erővel vágnak neki az őszi fellépéseknek.

 

Címkék#Tokod

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában