látványosságok

2018.06.19. 06:48

Padlásuk tele van igazi jó ötletekkel

Hazánk legszebb fekvésű települése Súr. Ám ez a cím nem tükrözi vissza a teljes valóságot. Az igazság ugyanis az, hogy maga a település is sok olyan értéket és látványosságot kínál, amit szintén érdemes megnézni.

Palásti Péter

Ifj. Sógorka Miklós azt mutatja, hogy hol épül majd meg az új autóbuszjáratok peronja

Fotó: Mazán Tibor/24 Óra

A helyben élők előszeretettel mondogatják, hogy náluk a padlás is tele van ötletekkel. Túl azon, hogy ez szellemes kijelentés, sokkal fontosabb, hogy teljes egészében igaz. Többször is bizonyították már.

Nincs még egy éve, hogy felavatták megyénk első lombkoronasétányát, amit azóta már sok ezren próbáltak ki, s a fák ágai között nézelődve kivétel nélkül mindenki megállapította, hogy Súr valóban nagyon szép környezetben fekszik. A Bakony aljának nevezett lágy ívelésű dombokon és szelíd völgyeken. Nem egyutcás település, nem is sakktáblaszerű, de rendezetlen alaprajza ellenére is kifejezetten rendezett.

Faluközpontjuk egyenesen lebilincselő. A Semes Bogya Eszter és a község lakói által együtt kifaragott Életfa közelében látható, testet pihentető és lelket emelő speciális padok olyannyira különlegesek a harangjátékot naponta többször is megszólaltató evangélikus templom, az építészetileg is impozáns iskola, továbbá a szépen felújított községháza ölelésében, hogy azt mindenképpen érdemes megnézni. És természetesen azt a díszgalagonyafát is, amit dr. Sólyom László, korábbi köztársasági elnökünk ültetett.

Folytathatnánk még az idegenvezetést, de inkább azokról a tervekről szólunk, amiket ifj. Sógorka Miklós, a község polgármestere mondott el néhány napja. Mindenekelőtt azt, hogy szeretnének tornatermet is építeni az iskolások számára, mert az még mindig hiányzik. Annak ellenére, hogy ennek az oktatási intézménynek az udvarán létesült talán az első műfüves focipálya megyénkben.

Másik nagy tervük, hogy új utcát nyitnak, ahol közművesített telkeket alakítanak ki a betelepülni szándékozók részére.

Mivel erre nincs önkormányzati területük, kisajátítási eljárást fognak kezdeményezni. Ehhez is sok pénz kell, nekik pedig nincs rá elegendő fedezetük, ezért ezekben a napokban is keresik az ideális lehetőségeket. Mindenekelőtt azért, mert a település további fejlődésének kulcsa az, hogy növekedjen az itt élők száma. Ezzel egyébként nincs nagy gond, mert a három év alattiaké meghaladja az 50 főt, az óvodásoké az 55-öt, az iskolában pedig 126-an tanulnak jelenleg. Igaz, vannak köztük ácsteszéri és csatkai diákok is. Számukra az önkormányzat ingyenesen biztosítja az autóbuszbérleteket, az itt élők érdekében pedig megtesznek mindent, hogy jól érezzék magukat.

Új buszöböl épül a település központjában az új járatokhoz

A tervek szerint sok súri régi vágya teljesül szeptember 1-én azzal, hogy Bakonycsernye felől négy menetrend szerinti autóbuszjárattal bővül a tömegközlekedés. Ráadásul ezek a buszok nem csak a szomszéd faluba mennek, hanem Székesfehérvárra. Egyébként a Bakonycsernyére történő közlekedés nagy előrelépés a főváros felé történő továbbutazásban, hiszen onnan nagyon sok busz megy Budapestre, továbbá Veszprémbe, Pápára és Zircre is.

Ifj. Sógorka Miklós azt mutatja, hogy hol épül majd meg az új autóbuszjáratok peronja
Fotó: Mazán Tibor/24 Óra

A szeptember elsejétől történő újabb buszjáratok feltétele, hogy addig kialakítsanak a központban egy buszöblöt, peront, továbbá biztosítsák a nagy járművek megfordulásának a lehetőségét. Ennek megoldása a Szabadság tér és a Rákóczi utca közlekedésrendjét érinti. Igaz, csupán kismértékben. Nagyobb változást fog eredményezni a virág- és növényültetések folytatása. Tavaly már 360 tő rózsa és 100 levendula került a centrumba, az idén pedig – a klímaváltozásra is tekintettel – mediterrán típusú növényekkel próbálkoznak. Olyanokkal is, melyek Magyarországon egyelőre ritkaságszámba mennek.

Címkék#Súr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában