korabeli fotóval

2018.06.02. 07:41

Így ünnepelte a megye először a pedagógusokat

A pedagógusok felé szállt 1952 júniusában „a felszabadult ország dolgozóinak köszöntése”. Többek között A VI-os aknai motorkezelő tolmácsolásában, és nem csak a Rákos Mátyás Gimnázium tanárainak.

Szűr Annamária

Korabeli fotó Vértesszőlősről: kisdiákok a szokásos osztályfotózáson

1952-ben rendeztek először pedagógusnapot hazánkban, és így Komárom-Esztergom megyében is. A Dolgozók Lapja korabeli lapszámából kiderült: Tatabányán igencsak megadták a módját az ünneplésnek. A szovjet hősök emlékművének megkoszorúzása persze nem maradhatott ki a programból, majd jött a közös ebéd, a jutalmak kiosztása a Népházban, majd egy pedagógus émájú játékfilm bemutatása. Arról sajnos nincs infó, hogy milyen filmet néztek meg 1952 júniusában a tanárok, azt viszont tudjuk, hogy kik vettek részt a másnapi sportversenyeken.

A bányász sporttelepen a nevelők röplabda-csapatát erősítette Babainé, Kroviczki, Stinner. Gresz, Moharosné, Csőregné és Kovács Anna. Ők a városi tanács gárdája ellen léptek pályára. A középiskolai és általános iskolai férfi tanárok is összemérték erejüket: Kosa, Lukács, Tier, Tenk, Zombori és Tóth csapott össze a Molnár-Éles-Véber-Asztalos-Rippert-Inotai csapattal.

A foci sem maradhatott ki: itt is közép-, és általános iskolai tanárokból alakultak a csapatok. A középiskolás csapatot Tier, Molnár, Gallai, Pardi, Lukács, Horváth. Zombori, Bajna, Császár, Szőllősi, Pósa, alkotta, míg a középiskolait Jávor, Véber, Éles, Asztalos, Inotai, Rippert Kovács S., Vajda, Mosonyi, Bánáti, Szentirmai, Szifeczki, Török, Németh.

Az újságból az is kiderült, hogy a tatabányai Rákosi Mátyás gimnázium nagyméretű természettudományi kiállítást rendezett a nagy napra. A József Attila általános iskola tantestülete és tanulói pedig békeműszaikkal készültek június 8-ra.

Korabeli fotó Vértesszőlősről: 11-12 éves kisdiákok a szokásos osztályfotózáson

Természetesen maga a nép is hallatta a hangját a pedagógusnap kapcsán. Kun Jánosné, a VI-os akna motorkezelője például így fogalmazott: Mi, tatabányai dolgozó asszonyok köszönetét mondunk kormányunknak és pártunknak azért a bölcs határozatáért, amellyel elrendelte az első pedagógusnap megünneplését. A határozat az igazi, szocialista szellemben dolgozó pedagógusok munkájának megbecsülését, az irántuk érzett tiszteletet jelenti.

„Mi, tatabányai bányászasszonyok büszkék vagyunk pedagógusainkra, akik saját érdekeiket háttérbe szorítva az ország és a szocializmus építése, az ötéves terv sikeres befejezése érdekében végzik munkájukat.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában