Helyi közélet

2018.06.02. 08:46

Hármas jubileumot ünnepeltek Vértessomlón

Hármas jubileumot ünnepeltek Vértessomlón, és emléktáblát avattak Rieder Antal emléke előtt tisztelegve.

Kemma.hu

Hármas jubileumot ünnepeltek Vértessomlón, és emléktáblát avattak Rieder Antal emléke előtt tisztelegve.

Forrás: Ivák I.

Volt iskolatársak, egykori és ma is aktív pedagógusok, a község lakói gyülekeztek péntek délután Vértessomló 1888-ban épült régi iskolaépületénél. Három jubileumot is ünnepeltek a jelenlévők: a Népiskola építésének szézharmincadik, a mai általános iskola fennállásának ötvenedik, és a tornaterem-sportcsarnok elkészültének huszonötödik évfordulóját.

A diákok műsorával kísért eseményen Csatóné Benya Zsuzsanna idézte fel a nevezetes évfordulók történetét. Mint elmondta, a korabeli feljegyzések szerint 1741-ben érkezett az első iskolamester Puszta-Somlóra, 1747-től már biztosan folyt a gyermekek oktatása a településen, Árossy István iskolamester vezetése alatt. Az 1821-s feljegyzések szerint 80 gyermek járt iskolába. A kilenc évvel későbbi vizitáció szerint a falu iskolája szűkös, sötét, nyirkos, alacsony. Ekkor két műszakban, délelőtt és délután folyt a tanítás, összesen 143 gyermeket oktattak. Az iskolafelügyelő szorgalmazta, hogy kapjon a település új épületet.

1888. augusztus 13-án tették le az új Népiskola alapkövét, ünnepélyes keretek között. Az építkezést gróf Eszterházy Miklós támogatta anyagilag, az épület Molnár György építészmérnök tervei alapján készült.

Ezt követően nézhették meg a 2002-ben teljesen felújított épületben berendezett kiállítást a jelenlévők, akik a korabeli osztályterem mellett régi iskolai eszközöket, dokumentumokat, ruhákat és felszereléseket is megtekinthettek. A tárlat egyébként telefonos egyeztetést követően egész júniusban látogatható lesz – hangsúlyozta Mosonyiné Hofer Szonja.

Az ünnepi program ezt követően az 1968-ban épült, 2008-ban újabb szárnnyal bővített intézménynél folytatódott, ahol volt tanítványai megemlékeztek Vértessomló emblematikus alakjáról, Rieder Antalról.

Tanítója, építője volt a közösségnek

Tanítói működését 1946-ban kezdte, és megszakítás nélkül 1992-ig (46 évig) végezte pedagógiai tevékenységét a kezdeti egy év kivételével szülőfalujában, Vértessomlón. 1947-től, nyugdíjazásáig (45 éven keresztül) a Vértessomlói Általános Iskola igazgatója volt. 1946-ban alapította a Vértessomlói sportkört. 1951-ben, a megyében az elsők között iskolájában, Vértessomlón vezették be a német anyanyelvi oktatást. 1959-től 33 éven keresztül Komárom megye német nyelvi szakfelügyelője. Ezen időszak alatt biztatására 12 németajkú községben sikerült bevezetni az anyanyelvi német oktatást az iskolákban és 9 óvodában. 1987-ben alakult meg a helyi Német Nemzetiségi Dalkör, amelynek alakulásától 2000-ig a vezetője volt. 1997. december 18-án a Komárom-Esztergom megyéért kitűntető díjat kapta életművéért. Az utolsó néhány évben betegsége miatt már nem tudott a közéletben aktívan tevékenykedni, 2003-ban hunyt el – összegezte Rieder Antal életútját Bolla Éva, az iskola tanára.

A nagyívű életpályát méltatták volt tanítványai, a dalkör és a sportkör vezetői is, végül Rieder Antal lányai, Rieder Éva és Rieder Edina leleplezte az iskolában elhelyezett emléktáblát, amelyik a nagyszerű pedagógusnak állít emléket. A jubileumi rendezvény az emléktábla koszorúzásával zárult. A vendégeket Mosonyiné Hofer Szonja intézményvezető köszöntötte, akik között ott volt Igó István polgármester, Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő, valamint a szomszédos település, Várgesztes alpolgármestere, Balázs Gabriellla is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában