Baj

2018.06.22. 18:36

Előkészítették az Eszterházy pince felújítását

A jó minőségű baji borokat sokan ismerik, de azt már kevesen tudják, hogy a híres Eszterházy kispince is a községben található.

Palásti Péter

A grófi kispince bejárata előtt is dolgoztak

Fotó: Mazán Tibor/24 Óra

Azt sokan tudják, hogy egyre jobb borokat készítenek Baj község szőlősgazdái. Azt viszont jóval kevesebben, hogy a legendás Rákóczi-nagypince közelében ma is áll az Eszterházy család úgynevezett kispincéje, ami – neve ellenére – egyáltalán nem kicsi, csak a mellette lévő igazán hatalmas.

Ez az ingatlan korábban Tata városának tulajdonában volt, de a megyei önkormányzat használati joggal rendelkezett rajta, amiről a testület lemondott, s ezt Popovics György elnök jelentette be egy évvel ezelőtt a Szent Orbán tiszteletére rendezett tavalyi ünnepségen. A tulajdoni és használati jogok azért voltak ennyire bonyolultak, mert ezt a területet évtizedeken át a Jávorka Sándor nevét viselő tatai szakközépiskola diákjai használták gyakorlókertként, az intézmény fenntartója viszont néhány éve a megyei önkormányzat lett.

A községi önkormányzat viszont ezt az évszázados pincét régóta szeretné bekapcsolni az egyre népszerűbbé váló borút-hálózatba, természetesen annak felújítása után. A cél megvalósításához több szervezet összefogására, együttműködésére volt szükség, és lesz még a jövőben is.

A tervek valóra váltása érdekében – a korábban elkészített pályázat kedvező elbírálása után – a helyi képviselő-testület a hónap végéig kiválasztja, hogy az ajánlatot tevő három cég közül melyik lesz a kivitelező. Ezt megelőzően, az elmúlt hétvégén az Eszterházy Szőlő és Bortermelő Egyesület tagjai közül csaknem harmincan megkezdték az előkészítő munkálatokat.

A grófi kispince bejárata előtt is dolgoztak
Fotó: Mazán Tibor/24 Óra

Schunder Tibor polgármester koordinálásával voltak akik motoros fűkaszákkal nyírták le az elburjánzó füvet, mások láncfűrészekkel és baltákkal vágták ki az elszáradt fákat, s raktak több helyen is nagy tüzet a gallyak és gazok elégetése érdekében. Köztük volt Bencsik János is, ám nem a település országgyűlési képviselőjeként, hanem az Eszterházy Szőlő és Bortermelő Egyesület tagjaként.

A politikus ugyan úgy dolgozott, mint a többiek, egyetlen percig sem lógott ki a sorból. A déli harangszóra alaposan el is fáradt mindenki, s bizony mindannyiuknak jól esett a különösen finom szalonna, amit vasvillák végein sütöttek meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában