kreatív oktatás

2018.05.21. 17:24

Ördöglakattal fejleszti a gyerekeket a zseniális tanár

Csaknem három évtizede, Erdélyből költözött a községbe családjával együtt Székely Márton tanár, aki 1990 óta népszerűsíti itt is az ördöglakatokat. Először az iskola matematika szakkörében tette, később a művelődési házban.

Palásti Péter

A logikai gondolkodást segítő elmés szerkezeteket kezdetben a tanár maga készítette, később tanítványai is bővítették a gyűjteményt. Az elmés szerkezetek kigondolói és megfejtői több mint tíz évvel ezelőtt rendezték az első országos ördöglakat-fesztivált Bakonysárkány művelődési házában, amit többször is megismételtek.

Székely Márton – legutóbbi találkozásunk alkalmával – elmondta, hogy az ördöglakat többnyire fémből vagy fából készült ősi logikai játék. Egyes feljegyzések szerint már az 1200-as években készítettek ilyeneket Európában. Tény, hogy segítik a logikus gondolkodást, valamint a térlátást, s két fő típusba sorolhatók.

Az egyikben a szétszedés, a másikban az összerakás a cél. Az előbbiekhez tartozók esetében többnyire egymásba kapcsolódó fémalakzatokat kell szétválasztani, vagy kötélre fűzött fagolyókat, esetleg ezekre fűzött karikákat kell leszedni a falapokról. A másik esetben főleg fakockákat, gúlákat kell összerakni különféle alakú elemekből. Fontos, hogy milyen sorrendben, mert általában csak egyféleképpen lehet összeállítani az alakzatokat.

Persze nem minden esetben, van, amikor több megoldás is lehetséges. Előfordul, hogy tematikus feladatok elé állítják a logikai játékok kedvelőit. Például a 7-es szám jegyében. A közelmúlt egyik ilyen slágere az U-7 elnevezésű feladvány volt, melynek előírása szerint a fordított U-alakú, vízszintes asztalra állított talapzaton úgy kellett elhelyezni 7, hasonló méretű, U-alakú vasat, hogy azok csak egymáshoz érhettek. Sem az asztalhoz, sem a talapzat csavarjaihoz. Cseppet sem volt könnyű. Mint ahogy a virágmintával díszített, hét darabra osztott fakocka összerakása sem, aminek belsejében henger és hasáb alakú „csapokat” is elrejtettek.

Ezek megoldása Székely Márton jelenlegi tanítványai közül talán a képünkön is látható Cseszneg Katának és Egri Olivérnek is menne, de ők egyelőre még csak egyszerűbb feladatokkal próbálkoznak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában