a falu éke

2018.05.28. 13:55

Köcsögfa áll a gémeskút mellett

Akik tervezik, hogy ellátogatnak Ászárra, semmiképpen se hagyják ki a Klapka György utcában álló látványosságot!

P. P.

Az egykori szilvafa ma köcsögfaként pompázik

Fotó: MazanTibor

A legtöbb utazó a 81-es főúton elvétve áll csak meg a községben. Akik viszont azzal a céllal érkeznek, hogy szétnézzenek Jászai Mari szülőfalujában, Ászáron, többnyire csak a színésznő családi házában kialakított múzeumot tekintik meg, illetve a miniskanzent, ahol jellegzetes bakonyi házak kicsinyített másait vehetik szemügyre. Na jó! Akadnak többen is, akik bekanyarodnak az eredetileg sörfőzdének készített, de már régóta borospinceként működő múltidéző épületbe, ahol nemesi családok címerei ma is láthatók a hatalmas hordókon.

Az egykori szilvafa ma köcsögfaként pompázik

Arra viszont csak kevesen vállalkoznak, hogy végigguruljanak a mellékutcákon. Pedig ha megtennék, felfedezhetnék Hatejer Lászlóék telkét a Klapka György utcában, melynek udvarán látványos köcsögfa áll. Valamikor finom szilvák teremtek az ágain, ám miután kiszáradt, a háznál lévő régi tejtárolók kerültek először a gyümölcsök helyére. Később olyan köcsögök is, melyek megtetszettek a család tagjainak az ország valamelyik pontján. Ám nem csak ezeket érdemes megtekinteni, hanem a közelben lévő, ma is működőképes gémeskutat szintén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában