szedd magad

2018.05.23. 07:04

Megérett az eper: dúl az eperszezon a szőlősi határban

Amíg a boltban az eper ára jócskán meghaladhatja az ezer forintot is, addig némi kétkezi munkával már hétszáz forintnál is olcsóbban hozzájuthatunk ehhez a zamatos, illatos gyümölcshöz. Ennek megfelelően néhány napja meglehetősen nagy a forgalom az egyik legismertebb „szedd magad eper földön”, Szőlős határában.

P. J.

Fotós: MazanTibor

Fotós: MazanTibor

A hétvégén tarkállott az amúgy zöld epermező a vértesszőlősi határban, annyian ragadtak kosarat, vödröt, hogy megtöltsék ezzel a lédús, illatos, zamatos gyümölccsel. A hétköznapokon enyhébb a forgalom, ahogy megtudtuk Tóth Katától, a családi gazdaság tagjától.

Tegnap például ő állta a vevők rohamát az eperföld melletti kis sátorban. Mérte a friss gyümölccsel púpozott ládák súlyát, irányította a vevőket, hol, merre érdemes szedni. Elárulja, hogy az övék valóban családi vállalkozás, hiszen a nagypapától az unokákig mindenki kiveszi a részét a munkából.

Sokan látogatnak el a vértesszőlősi eperföldre, ahol jó áron juthatnak hozzá a gyümölcshöz
Fotós: Mazán T.

A csendes hétköznap dacára most is több tucatnyi eperkedvelő lepte el az Által-ér bal partján túl elterülő érett, nemesített szamócáktól pirosló területet.

Egy év múlva fordul termőre

Tóth Katától azt is megtudtuk, hogy a május 17-én kezdődött eperszüret körülbelül június végéig tart, addig folyamatosan érik a gyümölcs. A jelenlegi eperföld jó része saját birtok, egy része azonban még bérlemény. Egy másik területen, amely viszont teljes egészében családi tulajdonban van már, ott a jövő. Pontosabban elültették már a következő évben termőre forduló mintegy 120 ezer epertövet. Ám a jövő évi szüretig még meglehetősen sok gondozásra szorulnak azok a palánták. A népszerű bogyós gyümölcsnek mintegy 600 fajtáját tartják számon, és az eper ráadásul nemcsak íze, de egészségünkre gyakorolt hatása miatt is értékes élelem.

További részletek a szerdai 24 Órában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában