országos találkozó

2018.05.06. 10:31

Elképesztő munkákkal rukkoltak elő a mesterek a betyár- és kovácstalálkozón

Többek között késeket, fogót, valamint különlegességként éticsigákat formáltak az izzó fémből.

W. P.

Látványból nem volt hiány

Hagyományteremtő jelleggel lepték el a Annavölgy Fő terét az ország különböző pontjairól érkezett kovácsok és a betyárok. Erős András sárisápi tűzoltó húsz éve ismerkedett meg a kovácsolással, azóta szabadidejének nagy részét ennek a hivatásnak szenteli. Környékbeli rendezvényeket járva határozta el, hogy megszervezi az annavölgyi kovácstalálkozót. A felhívására hazánk legkülönlegesebb szegleteiről érkeztek mesteremberek az egykori bányásztelepülésre.

Látványból nem volt hiány

Az üllők előtt elhaladva használati- és dísztárgyak elkészítését csodálhatták meg az érdeklődők. A kovácsok többek között késeket, fogót, valamint különlegességként éticsigákat formáltak meg az izzó fémből. A közeli asztalon már a kész termékeket mutatták be, amelyek között motorbicikli láncából készült eszközt is találhattunk.

– A damasztok egyedisége abban rejlik, hogy a rétegek összekovácsolása során nem készülhet két azonos minta – mondta Erős András.

A betyárok énekhangjukkal járultak hozzá a közös produkcióhoz

A kemence túloldalán, a gesztenye és nyárfák árnyékában a betyárok is kora reggeltől szorgoskodtak, Palotai Attila vezetésével az ebédet készítették el. A Cséphadaró Hagyományőrző Egyesület tagjaitól megtudtuk, hogy pincegulyás elkészítését láthatjuk, amelyet vörösborral szokás ízesíteni.

Az élő muzsikaszó sem maradhatott ki a programból. A Hagyományőrző Kelevézek zenekar tagjai a délutáni órákban szórakoztatták a vendégeket. Pechnig Rezső és Rezsőné köcsögdudával, tekerőlanttal, valamint tenorciterával szolgáltatták a népzenei alapot, a betyárok pedig énekhangjukkal járultak hozzá a közös produkcióhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában