múltidézés

2018.05.24. 08:25

Új szárny épülhet Azaumban

Hat éve fogadja az érdeklődőket a római kort idéző Azaum Római Tábor, amely az évek során számos eseménynek adott otthont. 2020-ra egy új szárnnyal bővül a létesítmény, amely interaktív módon a rómaiak hagyományait és életmódját mutatja majd be.

Nagy Tamás

Azaumban gyakorta idézik meg a római kort

Fotó: Nagy Tamás/24 Óra

Almásfüzitőn, a szabadidőpark mögötti területen egy hatalmas római tábor húzódik, amely 2012 nyarán nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt. A település számos ókori emléket őriz, mivel egykor a Római Birodalom határvédelmi rendszere, a limes része volt. Almásfüzitő a római korban két közigazgatási egységhez tartozott.

A település nyugati fele, a mai Nagykolónia, az egykori Brigetio, az ettől keletebbre fekvő területek pedig Azaum/Odiavum katonai táborok igazgatása alatt álltak. Ez utóbbi nevét viseli az ókori élménypark is Azaum Római Tábora. A beruházás a Rómaiak nyomában a Duna mentén című, európai uniós forrásból, a magyar-szlovák határon átnyúló program keretein belül valósult meg. Azóta számos római kori ünnepnek és nyári gyerekfoglalkozásoknak adott otthont a tábor, melyek célja, hogy ápolják a római kor történelmi hagyományait. Az élménypark minden évben májustól októberig látogatható.

Az önkormányzat nemrég úgy határozott, hogy bővítené a létesítményt és pályázott a rómaiak hagyományait és életmódját bemutató interaktív élménytár létrehozása című pályázatán, melyre sikeres tendert nyújtott be.

Ennek köszönhetően több mint 157 millió forintból hamarosan egy új, központi épület létesül az élménypark északi részén. Az új, 21. századi eszközökkel felszerelt épület teljes egészében igazodni fog a jelenlegi táborhoz. A bővítés egyik fő célja, hogy visszahozzák a településre és bemutassák az itt előkerült ókori leleteket.

Várhatóan 2019 második felében nyitja meg kapuit az új, központi épület, ahol foglalkoztató terem, multifunkcionális terem, kiállító és bemutató tér, valamint egy turisztikai információs iroda is helyet kap.

Hasonló nagyságrendű fejlesztés

A Római Limes kopogtat a Világörökség ajtaján elnevezésű, egy határon átnyúló pályázatnak köszönhetően nemcsak a római kori tábor belső része bővül, hanem hamarosan egy hasonló nagyságrendű forrásnak köszönhetően a létesítmény előtti rész is teljesen megszépül. Ezzel a beruházással válhat teljessé Azaum Római Tábor. Az európai uniós támogatásból a jelenlegi rámpák megszűnnek, helyükre rönkfal kerül, ami lezárja majd az északi oldalt. Emellett egy játszóteret létesítenek, amelyben a római korhoz kapcsolódó tárgyak is helyet kapnak, egy fűzfa labirintust alakítanak ki a területen, megvalósul egy római életmódot bemutató településrész, ahol római kori házak lesznek felállítva, valamint egy dísznövénykert is.

Az év során több római kori eseményt is felelevenítenek a táborban a helyiek, a Tavaszünnepet, a Tűz ünnepét, valamint a Szőlő és Bor ünnepét is. Idén ötödik alkalommal rendezték meg a Tavaszünnepet május elején, amellyel Floralia istennő előtt tisztelegtek.

Egy-egy ilyen rendezvényen betekintést nyerhetnek az érdeklődők az ókori római tábor életébe, megismerhetik a korhű öltözködési formákat, valamint az akkori ember hétköznapi tevékenységeit is elsajátíthatja bárki, hiszen fa, textil, fazekas, kerámia és kőfaragó műhelyekben próbálhatják ki a vendégek kézügyességüket, ahol természetes anyagokból állíthatnak elő korhű tárgyakat. Emellett számos színes program is szórakoztatja a közönséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában