múlt és jövő

2018.04.29. 20:47

A tudás templomai a könyvtárak a digitális világban

A városháza Fischer-termében emlékeztek meg a hazai könyvtárosok az 1969-ben első alkalommal Tatán megrendezett könyvtáros vándorgyűlésről.

V. T.

A Móricz Zsigmond Városi Könyvtár régi-új igazgatója, Sinkó Ildikó bevezetője után Barátné dr. Hajdu Ágnes vázolta fel az egyesület törekvéseit, céljait.

Kiemelte: az 1935-ben alakult szakmai szervezet a tízezer könyvtáros csaknem egynegyedét tömöríti. Az egyesület hatékonyan képviseli az könyvtárosok érdekeit, részt vehet a szakmai döntések előkészítésében és segít megteremteni a kulturális örökség megőrzésének jogi hátterét. Nem sikerült viszont még előrelépni a könyvtárosok 13 éve esedékes béremelésének elérésében és az életpályamodell elfogadtatásában.

Az egyesület elnöke elmondta: a világon elsőként hazánkban vezették be a könyvtárosok kompetenciakonferenciáját, és néhány hete hat országot érintő workshopot tartottak a fenntartható fejlődését érintő 17 alapelvről. A kiadvány megerősítette azt a nézetet, hogy könyvtárak minden területen információkat, tudást adhatnak át.

Legközelebb júliusban Keszthelyen tartanak vándorgyűlést: Freund Tamás agykutató, az MTA doktora lesz, aki az olvasással kapcsolatos kutatások tapasztalatait osztja meg a hallgatókkal.

Michl József polgármester méltatta a könyvtárosok tevékenységét, amit a kulturális örökség megőrzésében és továbbadásában kifejtenek. Kiemelte: a nyomtatott papír még a digitális világban is megbízható tudást jelent, ezért ehhez fel kell építeni a „templomokat” is. Tatán is hamarosan elkészül az új könyvtár a hajdani tiszti klubban.

Koszorúztak

A találkozón Mészáros Antal, az MKE első vándorgyűlésének szervezője idézte fel a fél évszázaddal ezelőtti történéseket. A MKE megyei szervezetének elnöke, Kissné Anda Klára az 1958-ban alapított helyi szervezet múltját idézte fel és beszélt a legújabb tennivalókról. A könyvtárosok végül megkoszorúzták a Magyary Zoltán Művelődési Központ falán elhelyezett márványtáblát, amely az első tatai vándorgyűlésnek állít emléket. A találkozó kötetlen beszélgetéssel ért véget.

 

Címkék#Tata
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában