új lehetőségeket is kipróbálnak

2018.04.08. 07:17

Hátrányos helyzetű tárkányi gyerekek pancsolhatnak nyáron a Balatonban

Immár 14 éve működik a Tárkány Község Roma Nemzetiségi Önkormányzat. A szervezet vezetőjével, Vörös Istvánnéval beszélgettünk.

Palásti Péter

Fotó: Palásti Péter

– Hány embert képviselnek?

– Több mint háromszázat. Ebben a munkában önkormányzatunk másik két tagja, Babai Margit és Vörös Péter is aktívan részt vesz. Igyekszünk folytatni hagyományainkat, de kipróbálunk új lehetőségeket is. A települési önkormányzat támogatásával együtt évente valamivel több mint egymillió forintból gazdálkodhatunk. Régóta kivesszük részünket a szociálisan rászorulók támogatásából, újabban pedig segítjük a fiatalokat is. Nyaranta tíz diáknak biztosítunk munkát. Az idén már bevonjuk őket a papírbrikett készítésébe is.

– Az idén is táboroztatnak?

– Igen. Júliusban húsz hátrányos helyzetű gyereket vihetünk a Balaton partjára egy hétre. Ehhez 620 ezer forintot kaptunk; az útiköltséget mi álljuk.

– Megvan még a szociális szövetkezetük?

– Változó eredménnyel működik 2013 óta. Az önkormányzat által biztosított három és fél hektáron most búza nő, tavaly napraforgót, korábban kukoricát vetettünk, de mindig termelünk zöldségeket, paradicsomot, babot meg borsót, amit szétosztunk a szegények között.

– Mi a következő terv?

– Készülünk az augusztusi Tárkányok Találkozójára, de addig is biztosítunk a középiskolásoknak lehetőséget arra, hogy nálunk teljesítsék 50 órás önkéntes szolgálatukat. A nem romáknak is, mert mi együtt élünk és továbbra is törekszünk a jó kapcsolatokra.

Címkék#Tárkány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában