gólya, gólya, gilice

2018.04.12. 17:30

Esztert Somogyban találták, de Dömösön mentették meg

Igazi országos összefogással mentették meg egy sérült gólya életét a dömösi madármentők. A madárt egy somogyi település lakói találták a földön fekve, ők a peteshalmi vidraparkba vitték a gólyát. Innen került a 300 kilométerre lévő Komárom-Esztergom megyei Dömös madármentő központjába. Az Eszter névre keresztelt szárnyaszegett madarat végül egy budapesti állatorvos műtötte meg.

Goletz-Deák Viktória

Igazi országos összefogással mentették meg egy sérült gólya, Eszter életét a dömösi madármentők.

Forrás: Beküldött fotó

– Izgalmasan telt a Birdmania Madárpark és Mentőközpont állatvédőinek húsvéti hosszú hétvégéje. Bár ezekről az izgalmakról minden bizonyára szívesen lemondtak volna. Márton Andrást, a központ vezetőjét a Somogy megyei peteshalmi vidraparkból hívták telefonon. Tarany községben pénteken az út szélén találtak egy sérült gólyát. A helyiek próbáltak segíteni a bajba jutott madárnak, akit végül a közeli vidrapark gondozójához, Balogh Mártához vitték. Ő riasztotta a dömösi madármentőket, akik azonnal autóba ültek és meg sem álltak a 300 kilométerre lévő településig. Az Eszternek keresztelt gólyát egy kényelmesen kipárnázott papírdobozba tették, és azonnal indultak is vissza a mentőközpontba.

Sajnos a madárnak egyértelműen nyílt törése volt a jobb szárnyán. Hogy pontosan hogyan is sérülhetett meg, akkor még nem lehetett tudni. Az viszont egyértelmű volt, hogy műtétre lesz szüksége. Így elsőre fájdalomcsillapítóval, folyadékpótlással, antibiotikummal és persze élelemmel próbálták felerősíteni.

– Eszter helyzetét nem könnyítette meg, hogy a hosszú hétvégén az egész ország kihalt. Legalábbis ami az állami állatvédelmet illeti – panaszolta Márton András, akinek végül a budapesti Exo-pet állatgyógyászati központ orvosát sikerült elérnie, aki szabadnapján is vállalta, hogy megnézi a sérült szárnyat.

– Húsvéthétfőn Pazár doktor áttisztította a sebet és készített pár röntgent. Közben megbeszéltem a szintén fővárosi Chiru-Vet állatorvosi rendelő csontsebészével, hogy másnap visszük hozzá Esztert műtétre. Azt már biztosra tudtuk, hogy Afrikáig már biztos nem fog többet repülni. De nagyon bíztunk benne, hogy még megmenthető és nem kell levágni a szárnyat – mesélte az állatmentő, aki Esztert újra „bedobozolva” és újra autóba ülve ment a fővárosi állatorvoshoz, aki már korábban is „csodát” tett mentett állataikkal. Dr. Ipolyi Tamás végül 2,5 órán át dolgozott a sérült szárnyon.

– Megmaradt a szárnya de lemezelni lehetett csak a csontot, mert a rövidebbik törvég hosszában is el volt hasadva. Az majd csak idővel derül ki, hogyan gyógyul, tényleg jó maradt-e a keringés, hogy mennyire sérültek a nyílt törés mellett az idegek – összegezte a műtét eredményét a mentőközpont vezetője, akinek nincsenek hiú reményei, hogy Eszter újra repülni fog. Azonban már azt is hatalmas eredménynek tartja, ha megmarad a szárnya és valamennyire mozogni fog. Közben kiderült, hogy Eszter egy frissen hazáért felnőtt gólya, korosabb tojó, akit áramütés ért egy 20 kV-os középfeszültségű oszlopon. Az esést követően szilánkos, nyílt törést szenvedett a jobb felkarján. András nem egészen egy éve vesztette el hasonló balesetben az alig egyéves Zokni névre keresztelt gólyát, akit egynapos kora óta kézből nevelt. A madármentő szerint az elavult villanyvezetékek évente több mint 160 ezer madár haláláért felelősek.

A fehér gólya

Magyarország és a régió emblematikus madara a fehér gólya, mely napjainkban szinte már csak településeken költ. A nagy testű gázlómadár a gólyaalakúak rendjébe, ezen belül a gólyafélék családjába tartozik. A Magyarországon fokozottan védett madár eszmei értéke 100 ezer forint. A tavasz egyik hírnöke és a népi hiedelemben sok helyütt a gyerekeket is ő hozza. Hosszú távú vonuló, a telet Afrikában tölti és kora tavasszal tér vissza, majd augusztusban ismét útra kel. A hazai állomány 1958-tól 1974-ig folyamatosan csökkent, 8000 párról 4800-ra. Ezt követően lassú gyarapodás mutatkozott és a védelmi intézkedések hatására napjainkra 5000–5500 pár körül állandósult a fészkelőpárok száma. Az egész országra jellemző, hogy csökken a legelő haszonállatok mennyisége, ez pedig a gyepterületek nagyságának kedvezőtlen változását vonja maga után.

Manapság hazánkban főleg villanyoszlopokon költ, ezek elterjedése előtt kéményeken, tetőkön és fákon fészkelt. Időnként laza telepei alakulhatnak ki. Évente új párt választanak, az állandó párok fennmaradása is inkább a területhűséggel hozható összefüggésbe.

Nagyméretű gallyfészket épít, amibe általában 3-5 tojást rak a tojó. A fiókákat az egyik szülő a kezdeti időszakban állandóan védi az időjárás szélsőségeitől és a ragadozóktól. A fiatalok 8 hetes koruk után teszik meg az első repülésüket a fészek körül. Tápláléka változatos, férgekből, rovarokból, halakból, kétéltűekből, hüllőkből és más kisebb gerincesekből áll. Mint közismert és népszerű madárnak, kiemelt szerepe van a környezeti nevelésben.

 

Címkék#Dömös

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában