pedagógustalálkozó

2018.04.03. 07:16

Ezért van óriási szerepe a népmesének a gyereknevelésben (képek)

A XI. Kistérségi Pedagógustalálkozó vendégei nemcsak szakmai, de baráti tanácsokkal is ellátták egymást útravalóul. A néphagyományokról is szó esett.

Szénási Szimonetta

A XI. Kistérségi Pedagógustalálkozó mottója a "kötődés" volt

Fotó: Nagy Tamás

A művelődési ház adott otthont a XI. Ötletcsere című kistérségi pedagógustalálkozónak Naszályon. Az 1998 óta hagyományos program már olyan jó hírre tett szert, hogy nemcsak a közeli óvodákból, de a megye számos településéről – Tatabányáról, Vértesszőlősről, Banáról, Almásfüzitőről, Komáromból és Nyergesújfaluról – érkeztek vendégek, sőt volt, aki Budapestről látogatott el a településre. Összesen 142-en vettek részt a szakmai napon. Az idei találkozó mottója a „ Kötődések” volt, és a gyönyörű Tamási Áron idézet: „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.”

Máriásné Pőcze Márta, a naszályi óvoda vezetője (balra) és Palástiné Viczena Katalin, intézményvezető-helyettes nyitották meg a színvonalas szakmai napot
Fotós: Nagy Tamás

Máriásné Pőcze Márta, a Naszályi Napközi Otthonos Óvoda és Bölcsőde intézményvezetője és Palástiné Viczena Katalin, intézményvezető helyettes, szaktanácsadó nyitották meg a programot mint szervezők, majd beszédet mondott Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, dr. Maszlavér Petra, Naszály polgármestere és Schunder Tibor, a Tatai Kistérségi Többcélú Társulat elnöke, Baj polgármestere is köszöntötte az egybegyűlteket.

Dr. Sándor Ildikó néprajzkutató Ki népei vagytok? című előadásában, amelyben – ahogy a szakmai nap egészében –, összefonódott gyereknevelés, irodalom, néprajz és hazafiság kérdése. A hallgatósággal közösen elénekelt Gólya, gólya gilice című népdal kapcsán vezette fel, milyen fontos a gyermekek nevelésében a népi hagyományok életbe tartása, a zene, a mondókák és a mese mennyi történelmet hordoznak, és mennyire játszva tanítanak már a korai évektől. A kutató reflektált a Tamási-idézetre is, Babitsot, Janus Pannoniust és az előadás címében is megidézett Kodály Zoltánt hívta segítségül, hogy megmutassa, milyen sokszínű a magyar kultúra és a népi örökségünk. Hangsúlyozta, hogy az óvodai nevelés egyik fő feladata, hogy ezt továbbadja a kisgyermekeknek, valamint megmutassa nekik, mennyi érték veszi körül őket a közvetlen környezetükben, legyen az eszmei, mint egy helyi szokás, tárgyi, mint egy patinás épület a főutcán, vagy természeti, akár egy virág az út mentén.

Dr. Sándor Ildikó néprajzkutató a néphagyományok fontosságáról beszélt
Fotós: Nagy Tamás

A nap következő része a vizuális és zenei élményekről szólt. A szünetben az óvodások agyagmunkáiból nyílt Naszály – élmény, érzés, érték című kiállítást tekintehették meg a vendégek a művelődési ház kistermében. Palástiné Viczena Katalin, aki a meseszép alkotásokat készítette a gyerekekkel, elmondta, mekkora öröm volt az, mikor az óvodások rajzain visszaköszöntek a község jellegzetességei, a falu végi gólyafészek, a határban álló napraforgómező, ugyanígy az otthont mintázó házikók, a családtagok, a nagymama kamrájában sorakozó befőttesüvegek. Minden munka megmutat egy szeletet nemcsak a gyermekből, aki készítette, de a községből is, ami igazi közösség, otthon nekik, és az ittélőknek egyaránt.

Simon Csabáné Irma több évtizedes óvónői tapasztalatával sikeresen elvarázsolta a kollégákat teremtéstörténet-meséjével, amit egy különleges kifordítom-befordítom tarisznyával illusztrált: a fekete szütyő először fehér, aztán kék lett, követve a világ születésének folyamatát, aztán virágos matéria került elő, majd megjelentek az állatok, és végül az ember, az emberpár. Ádám és Éva történetével Irma néni a szeretet erejére, és annak nélkülözhetetlenségére irányította a hallgatóság figyelmét.

A szintén pedagógusokból álló Kenderke Barátai Zenekar lélekemelő koncertjében nagyszerűen keveredtek a népi dallamok és dalok az olyan megzenésített szépirodalmi klasszikusokkal, mint Radnóti Miklós: Két karodban című verse.

A találkozó összegzéseként a szervezők, Máriásné Pőcze Márta és Palástiné Viczena Katalin virággal köszöntötték a naszályi intézményben dolgozókat, akik lehetővé tették és segítették a színvonalas szakmai nap megvalósulását, illetve köszönetet mondtak a kollégáknak mindazért az áldozatos munkáért, amit nap mint nap tesznek azért, hogy a naszályi óvoda második otthona lehessen az oda járó gyerekeknek.

Az ötlebörze a művelődési házon kívül folytatódott, a látogatók meglátogathatták a helyi vízimalmot, amit a közelmúltban újított fel családja segítségével Bán Gellért, aki az idegenvezető szerepét, és a malom történetének ismertetését is vállalta.

A nap állófogadással zárult a gyülekezeti házban, a finom ételeket és a süteményeket a közétkeztetési intézményvezető, Zámbó Sándorné Elvira biztosította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában