fejlesztések

2018.04.29. 19:00

Ezért vonul nyugodtan nyugdíjba a bokodi iskolaigazgató

A bokodi Móra Ferenc Általános Iskola épülete már az 1640-es években is oktatási intézmény volt, evangélikus iskolaként működött a templom melletti kis épület egy tanteremmel. Napjainkban – az ötvenes-hatvanas években elkezdett, több lépcsőben történt bővítés eredményeként – korszerű, tizenegy tantermes oktatási intézménnyel büszkélkedhet a falu. A helyiek szeretik iskolájukat.

Gregus Lídia

Siposné Tőzsér Judit szerint a bokodiak szeretik a falu iskoláját, büszkék a múltjára, a jelenére és mindent megtesznek a jövőjéért.

Fotó: Dallos István/24 Óra

A bővítés valóban több lépcsőben zajlott, amikor is tantermek épültek és persze csodálatos tornaterem, valamint kiszolgáló helyiségek, konyha és ebédlő. A községi és az iskolai könyvtár is helyet kapott a gyönyörűen parkosított udvarral határolt épületben – ezt már Siposné Tőzsér Judit biológia-földrajz szakos pedagógus mondta, aki négy éve az intézmény vezetője.

Mint mondta, 2000-től szinte minden évben történt valami „nagy dolog” az iskola életében: nyolc évvel ezelőtt energetikai felújításnak örülhettek, 2016-ban átépítették, korszerűsítették a tanulói vizesblokkot, a következő évben tetőfelújítás volt, korszerűsítették a fűtést, jelenleg pedig folyamatban van a napelemek telepítése – mindez pályázati forrásból.

A korszerűsítés a felsoroltakkal még nem ért véget – folytatta az intézményvezető – ugyanis egy sikeres EFOP pályázatnak köszönhetően 20,3 millió forintnyi uniós forrásból hat tanterem informatikai kábelezését végezhetik el. Természetesen minden pályázati forrásból megvalósult fejlesztés „haszonélvezői” elsősorban az intézmény tanulói, pedagógusai – hangsúlyozta Siposné, majd azt is mondta: „Különösen igaz ez az idén januárban elindult Múltunk a jelenben a jövőért! címet viselő EFOP pályázaton nyert 75 millió forint hasznosítására.

Az említett összeget a pályázat kiírása szerint „iskolaközpontú helyi együttműködések” támogatására kapták. Az intézményvezető elmondta, hogy ebből az összegből fedezik a különböző csoportok, szakkörök, programok költségeit.

Siposné Tőzsér Judit szerint a bokodiak szeretik a falu iskoláját, büszkék a múltjára, a jelenére és mindent megtesznek a jövőjéért.
Fotós: Dallos István/24 Óra

– A pályázati forrásnak köszönhetően – hangsúlyozta az intézmény vezetője – idén iskolánk szervezte, rendezte a rendkívül színvonalas, óriási érdeklődést kiváltó március 15-ei ünnepséget a faluban. Sok elismerést, dicséretet kaptunk az ott megjelent bokodiaktól, akik szerint ilyen szép megemlékezés még nem volt a településen. Ugyancsak népszerű és elismert volt az egy héten át tartó Móra-napok rendezvénysorozat rajz-, ének,- sport,- informatika-, angol nyelv versenyekkel, kiállításokkal. Ugyancsak nagy érdeklődés kíséri az említett pályázat keretében zajló Generációk találkozása címet viselő programot, melynek során vendégünk volt már Seregi Zoltán, Gryllus Vilmos.

Pénteken Benkő Péter színművész érkezett iskolájukba, akivel a Kőszívű ember fiai című filmről beszélgethettek az érdeklődők. A felsorolás közel sem teljes, sok minden megvalósul e program keretében, mint például az osztálykirándulás is. Idén a nyolc évfolyam tanulóinak egyetlen fillért sem kell befizetni a kirándulásra. Az osztályfőnökök bátran tervezhetik az útvonalat az ország távolabbi részére, például a Bükkbe, a Mátrába, Eger, Aggtelek és Kékestető is lehet a cél. Az alsósok egy, a felsősök pedig kétnapos kirándulásra mehetnek a pályázati pénzből.

Mindent megtesznek az eredményes jövő érdekében

Siposné Tőzsér Judit elmondta azt is, hogy jövőre nyugdíjas lesz, elhagyja az iskolát, ám ezt tiszta szívvel, nyugodt lélekkel teszi: „Hátrahagyok egy korszerűen felszerelt intézményt, nagyszerű, gyermekközpontú tantestülettel és a kezdeményezésemre létrejött a szülők, a település lakóinak támogatását élvező, a Bokodi iskoláért nevet viselő alapítvánnyal, melynek kuratóriumi elnöke, Horváth Lajosné, még most is lelkes segítő, támogató, pedig már réges-rég nem jár a gyermeke a Móra-iskolába.”

Ez csak egy példa, ám sok van ilyen – mondta végül az intézményvezető, akinek meggyőződése, hogy a bokodiak szeretik a falu iskoláját, büszkék a múltjára, a jelenére és mindent megtesznek annak érdekében, hogy gazdag, eredményes jövője is legyen.

Az intézmény vezetője szerint iskolájuk népszerűségét kitűnő technikai-, eszközfelszereltségének, a kötelező órákon kívüli gazdag programkínálatnak, a családias légkörnek és a stabil, tizenöt fős tantestületnek köszönheti. Siposné elárulta azt is, hogy az iskola pedagógusai az intézmény minden növendékét névről ismerik, gyakran évekre visszamenően is. A Mórában nyolc évfolyamon 134 tanuló van, közülük huszonhárman bejárók.

Az iskolában tanuló gyerekek megállják a helyüket az életben
Fotós: Dallos István/24 Óra

Ottjártunkkor megtudtuk azt is, hogy a falu vezetése figyelemmel kíséri az intézmény munkáját és segít, ha szükséges. Ennek ékes példája, hogy a közelmúltban a település önkormányzata a bejárók szállítására – a gyermeklétszám megtartása érdekében – vásárolt egy kisbuszt. Az igazgató elmondta azt is, hogy az iskola szakos ellátása viszonylag jó, időnként előfordul ugyan, hogy külsős óraadó segítségét igénylik. Amire viszont nagyon büszke, hogy saját fejlesztőpedagógusuk és gyógypedagógusuk is van, akik az intézmény huszonkét különleges bánásmódot igénylő tanulóival foglalkoznak. Az idei tanévben egyébként tizenhárom diák fejezi be az általános iskolát, ők mindannyian továbbtanulnak valahol, és egészen biztos, hogy megállják a helyüket – véli az iskola vezetője.

Címkék#Bokod

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában