nem mindennapi életút

2018.04.26. 11:38

Díszpolgári címet kapott a Fertő-tavi igazgató

Dr. Kárpáti László a hétvégén vette át díszpolgári címét Pekár Zsolt polgármestertől. A közösségi házban megtartott ünnepségen sokan voltak jelen. A régi osztálytársak, barátok mellett Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő is

Palásti Péter

Dr. Kárpáti László (jobbra) veszi át a díjat Pekár Zsolt polgármestertől

Fotó: Jámbor

Ászár település választottai döntésének ismertetése során egyebek mellett az is elhangzott, hogy dr. Kárpáti László címzetes egyetemi tanár, a Fertő-Hanság Nemzeti Park első igazgatója ötéves korától Ászáron élt, ahol szülei köztiszteletben álló pedagógusokként dolgoztak. Középiskolai tanulmányait a kisbéri Táncsics Mihály Gimnáziumban folytatta, onnan került Sopronba, az Erdészeti és Faipari Egyetemre, ahol 1973-ban szerzett diplomát.

Dr. Kárpáti László (jobbra) veszi át a díjat Pekár Zsolt polgármestertől
Fotós: Jámbor

Később, 1981-ben a Fertő-tó madárvilágából doktorált Szegeden. Elévülhetetlen érdemei vannak a magyar és a nemzetközi természetvédelemben. Az ő munkájának is köszönhetően jött létre 1991-ben a Fertő-tó Nemzeti Park. Ennek ő volt az igazgatója egészen a nyugdíjba vonulásáig. Hatalmas szakmai tudása és sokirányú tapasztalatai is hozzájárultak ahhoz, hogy igazgatósága alatt, 2001-ben – az UNESCO döntése alapján – a Fertő-tavi tájvédelmi körzet bekerült a világörökségi helyszínek sorába.

Nem csak ezért kapott magas rangú elismerést

Dr. Kárpáti László miniszteri dicséretet vehetett át például a szovjet csapatok által okozott környezeti károk felmérésében végzett munkájáért, de neki ítélték a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés Gróf Széchényi Ferenc-díját is. Megkapta Az Osztrák Köztársaságért Arany Érdemérem elnevezésű kitüntetést is 1994-ben, majd az ezredfordulón a Pro Silva Hungariae-díjat az akkori földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztertől.

A felsorolás korántsem teljes, de jól látszik belőle, hogy dr. Kárpáti László a természetvédelemben tudományos életművével valóban országos, sőt nemzetközi szinten is jelentős eredményeket ért el. Ezért is javasolta Pekár Zsolt polgármester az Ászár Község Díszpolgára cím adományozását neki, s ezzel minden képviselő egyetértett.

Meggyőződésük volt ugyanis, hogy az ászáriaknak ez nem csak lehetőségük, de kötelességük is. Nem csak a döntéshozók, hanem az itt élők valamennyien büszkék arra, hogy dr. Kárpáti László közéjük tartozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában