dall'asta

2017.12.31. 06:00

Osztályidegen volt, neve mégis fogalommá vált

A Dall’Asta dinasztia magyarországi „élete” az első világháború után kezdődött.

Kemma.hu

Dall’Asta Arnold 2017-ben vehette át az Európai Épített Örökség Kézműveseinek Szövetségétől az európai kézműves ipar mestere kitüntető címet. Emellett néhány éve megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét is. Vele beszélgettünk 80. születésnapja, illetve az elismerések apropóján.

Arnold édesapja, Aldo egy Parma melletti kisfaluban látta meg a napvilágot. Az eredeti szakmája kőműves műkőkészítő volt. Az első világháborúban fogságba esett, és éppen száz éve, 1917-ben szökött meg a fogolytáborból. Ekkor kezdődött a Dall’Asta dinasztia magyarországi „élete”.

A papájának két házasságából öt gyermeke született, Ottó, Matild, Anneliese, Károly és a sorban „utolsóként” Arnold. A szakmát ő, a legkisebb fiú folytatta.

– Budapesten a gépipari technikumban kezdtem a tanulmányaimat. Harmadikos lehettem, amikor, mint osztályidegent, hiszen apám iparral rendelkezett, kiutáltak az intézményből – emlékezett vissza. – Így hazajöttem Tatabányára, és a VI-os akna mögött lévő ipariskolában kezdtem a „műkövességet” elsajátítani. Képzeljék el, egy osztályban tizenhat szakma képviselői tanultak.

Arnold 1954-ben már édesapja keze alatt, mint műkőkészítő inas dolgozott. Három évvel később kitanulta a kőfaragó szakmát is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában