kitüntetett

2017.12.28. 06:00

Igazi tanítója lett Ászárnak Mazalin Zsuzsa

A Simon István-díjat legelsőként kapta meg Mazalin Zsuzsanna az önkormányzattól, aki nem csak kiváló pedagógus, de a közéletnek is aktív tagja.

P. P.

Mazalin Zsuzsanna tanárnő a tájház retroszobájában azt a pöttyös ruháját mutatja, amit még gimnazistaként viselt az 1960-as években

Nem számít tősgyökeres ászárinak, mert Kisbéren született. A Táncsics-gimnázium befejezése után a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolára került, ahol matematika-fizika szakon szerzett diplomát.

Első munkahelye 1971-től az ászári iskola volt, itt 1986-2002 között igazgatóként is dolgozott. Akkor Budapestre ment, s ott tanított nyugdíjba vonulásáig. Nem sokkal azt követően visszatért falujába, ahol azóta is a település meghatározó polgára. Bár nem foglalkozik közügyekkel, de így is a közélet egyik legaktívabb tagja.

Még iskolaigazgatóként dolgozott, amikor 20 évvel ezelőtt kezdeményezte a nyugdíjas klub létrehozását, melynek jelenleg Seres Károlyné a vezetője, ő pedig már teljes jogú tagként a kultúrfelelős feladatait végzi. Hetente tartanak foglalkozásokat, rendszeresen fellépnek a községi ünnepeken. Gyakran járnak kirándulni egy Ikarus 66 típusú busszal. Néhány napja Békéscsabán és Gyulán voltak, ott is ő volt az idegenvezető.

Mazalin Zsuzsanna tanárnő a tájház retroszobájában azt a pöttyös ruháját mutatja, amit még gimnazistaként viselt az 1960-as években

Meghatározó szerepe volt hat éve az Ászári Népfőiskola létrehozásában, ami ma is működik. Több mint 30 előadást szervezett, s megjelentetik az Ászári Füzeteket is. Az első a tájházról és a mini-skanzenről, a második Jászai Mari szülőházáról, a harmadik pedig az ászári oktatásról szólt, míg a negyedik a keményítőgyárról fog. Az ezekhez kötődő információkat Zsuzsa asszony szedi össze, Zséfár Csilla, a művelődési ház igazgatója pedig szerkeszti.

Hely hiányában nem sorolhatjuk fel valamennyi tevékenységét, de az mindenképpen említést érdemel még, hogy a Budapestről Lébénybe tartó zarándokok fogadásában és elhelyezésében júliusban már az ötödik alkalommal fog részt venni.

(A cikk eredetileg május 5-én jelent meg a 24 Órában)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában