csatka

2017.12.28. 06:00

Soha nem távolodott el a vallástól

Mélyen vallásos szülők gyermekeként nőtt fel Simon Antal, aki 14 éves koráig rendszeresen ministrált a szentmiséken, de azt még évekkel később sem gondolta, hogy egyszer ő lesz a katolikus egyházközség képviselő-testületének elnöke.

P. P.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Képviselő-testületi elnök, de nem polgármester

Ott segít, ahol tud

Mélyen vallásos szülők gyermekeként nőtt fel Simon Antal, aki 14 éves koráig rendszeresen ministrált a szentmiséken, de azt még évekkel később sem gondolta, hogy egyszer ő lesz a katolikus egyházközség képviselő-testületének elnöke.

Palásti Péter

Tősgyökeres csatkainak számít, hiszen itt is született 1954. február 10-én. Édesapja a mezőgazdaságban és az erdészetben is dolgozott, édesanyja pedig a helybéli cipőüzemben.

Az általános iskola után Budapestre került, ahol az elektrolakatos mesterséget tanulta ki. Erre keresztanyja beszélte rá, aki abban az oktatási intézményben dolgozott. Mikor végzett, a MÁV Északi Járműjavítójába került, ahol négy éven át gyakrolta szakmáját, majd a kisbéri Tölgyestelepen szolgált sorkatonaként. Leszerelését követően autóbuszvezető lett a Kisalföld Volánnál, s nyolc évig szállította az utasokat Csatka és Győr között mindaddig, amíg meg nem szüntették a járatot.

Ezt követően átmenetileg az ácsteszéri Táncsics Termelőszövetkezetben lett gépjárművezető, majd 1990-től a helyi vegyesboltba került, ahonnan még az év vége előtt nyugdíjba megy. Abban a helyzetben van – ezt fanyar humorral mondta –, hogy ott is a felesége a főnök, mint odahaza. Őt egyébként gyerekkora óta ismeri, s 1982-ben volt az esküvőjük. Már előtte megválasztották az egyházközség képviselő-testületének elnökévé, s azóta is tisztességgel ellátja ezzel kapcsolatos teendőit.

Ám nem csak ebben a minőségében tett eddig is sokat a közösségért, hanem önkormányzati képviselőként szintén, hiszen 1990-1998 között tagja volt annak a döntéshozó testületnek is. Ez sem lehetett véletlen, hiszen olyan ember ő, aki belülről fakadó kényszerének köszönhetően mindenkinek jót akar, és ott segít ahol csak tud.

Képalá: Simon Antal, az egyházközség képviselő-testületének elnöke szeret otthon lenni, és két kutyájával, Cézárral meg Leóval játszani Fotók: Palásti

(A cikk eredetileg május 22-én jelent meg a 24 Órában)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában