bakonysárkány

2017.12.28. 06:00

A bakonyaljai javasasszonyt már temették volna, de egy gyógynövénytől új életre kelt

Veronka néni még zsebkendőt sem használt soha, teáiból azonban rendszeresen iszik.

P. P.

Sokan csak javasasszonyként emlegetik Hárer Józsefnét, Veronka nénit, aki immár 75 évesen éldegél a sínekkel párhuzamos utca egyik csendes kis házában. Mások gyógyító asszonynak tartják. Akadnak, akik szerint mindkét megállapítás igaz rá. Tény, hogy olyan speciális ismeretekkel rendelkezik, melyek alkalmazásával csodákra képes.

Amikor megkérdeztük tőle, hogy mi mindennel gyógyítja önmagát ezekben a napokban, csak nevetett, s csupán egyetlen szóval válaszolt: semmivel. Aztán hozzátette, hogy még zsebkendőt sem használ, mert nincs rá szüksége. Saját készítésű teáira viszont igen. Ezek változatlanul meghatározó szerepet játszanak az életében. Úgy fogalmazott, hogy

„Csipegetek egy kicsit a növénykéimből, de nem ám minden nap, csak hetente egy-két alkalommal, mert nekem az is elég.” Állítása szerint azért, mert jól kiegészítik egymást és hosszabb időre feltöltődik azok hatásától.

Legfontosabbnak változatlanul az útszéli csalánt tartja, ami kiválóan alkalmas a vérkeringés javítására; s ez azért fontos, mert ha az rendben van, akkor nagy baj már nem lehet. Elmondása szerint viszont nem szabad a napon szárítani, hanem csak hűvös helyen, dobozba téve. Határozottan állította, hogy a cickafark minden betegség megelőzésére vagy enyhítésére alkalmas, különösen most, a téli időszakban. Torokfájásra zsályateát, meghűlésre, náthára pedig hársfateát ajánl mindenkinek.

Ezen speciális tudás elsajátítása csaknem harminc évvel ezelőtt kezdődött. Bár 14 éves kora óta rendszeresen dolgozik, akkor nagyon beteg lett. Használtak ugyan a gyógyszerek, mellékhatásaik miatt mégis sokat szenvedett. A kisbéri kórház belosztályán látta meg egyik betegtársának a kezében az „Egészség Isten patikájából” című könyvet, amit elkért tőle, s azonnal olvasni kezdte. Később – sok utánjárást követően –, gyermekének sikerült megszereznie ezt a kiadványt. Ma már kívülről fújja az egészet.

Veronkánál a fehérfagyöngy csinált csodát néhány nap alatt, pedig előtte még temetni készültek. Ennek a növénynek ugyanis vértisztító hatása van, jó a szívritmus szabályozására is. Még Bakonysárkány polgármestere is esküszik Vera néni teáira, melyek rajta is segítettek. Volt olyan falubeli, aki már teljesen besárgult, amikor segítséget kért tőle. Lencselé fogyasztását javasolta neki, rendbe is jött. Ő éppúgy hálás volt napjaink modern javasasszonyának, mint mások.

A füvesasszony egyébként pénzt egyiküktől sem kért, nem is fogadott el soha. Örült és örül, hogy segíthet. A természet ajándéka ő, aki a természet kincseivel gyógyít az orvosok gyógyszerei mellett.

(A cikk eredetileg január 12-én jelent meg a 24 Órában.

Borítókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában