bányásztelepülés

2017.12.26. 10:34

Őrzik hagyományaikat az annavölgyiek

Annavölgy szorosan kapcsolódott a bányászathoz, hiszen a településen évszázadokon keresztül folyt a széntermelés, szinte minden család a bányászatból élt.

K. Cs.

Emléket állítottak a bányász ősöknek

Megismerik a múltat

Révész Istvánné, Panni néni a Hagyományőrző Klub vezetője elmesélte, hogy az emlékszobát tíz éve – a bányászszerencsétlenség 60. évfordulóján – hozták létre azzal a céllal, hogy összegyűjtsék és kiállítsák a település bányászathoz kapcsolódó emlékeit. Panni néni maga is bányászcsaládból származik, hiszen nagyapja, édesapja és férje is ezt a foglalkozást űzte.

Az emlékszobát a lakosság által adományozott tárgyakból és saját gyűjteményekből tudták létrehozni. Az alapításban egyaránt részt vett a Bányász Szakszervezet Nyugdíjas Csoportja, Farkas József vezetésével, az önkormányzat és az itt élők.

A kiállításon bemutatják Zsigmondy Vilmos bányamérnök annavölgyi vonatkozását, Csath Béla és Solymár Judit gyűjtése alapján.

Az idős hölgy büszkén mutatta a legújabb szerzeményt, a szakembert ábrázoló kupát. Egy lelkes gyűjtőnek köszönhetően a környék ásványai egy szép vitrinben, külön világítással vannak kiállítva. Alatta a régi téglagyár címeres téglái figyelnek derűsen a látogatókra. A bányászok régen karbidos lámpával világítottak – az ehhez szükséges anyagot a bánya biztosította számukra. Mindkettőt megvizsgálhatjuk a saját kezünkkel és szemünkkel.

A bányakatasztrófa áldozatainak külön falrész van szentelve, ahol korabeli újságkivágásokkal, fotókkal emlékeznek az elhunytakra. Továbbhaladva láthatjuk, milyen ruhákat hordtak és milyen eszközöket használtak az akkori kor bányászai. Mai szemmel belegondolni is félelmetes, milyen körülmények között végezték ezek a férfiak a fizikailag és lelkileg egyaránt kimerítő munkájukat.

A tárlat folyamatosan bővül, hála a felajánlásoknak.

A bányászéletet festette meg

Gáspár Sándor festőművész (1916-2011) édesapja az annavölgyi bányában dolgozott, ezért a fiú 16 éves korában szintén itt helyezkedett el csillésként. A háború után felvették a Képzőművészeti Főiskolára, de ezután sem távolodott el ettől a világtól. Az iskola befejezése után a Dorogi Szénbányászati Trösztnél dolgozott dekoratőrként. Munkája során bejárta és tanulmányozta hazánk bányáit. Tapasztalatait megosztotta főnökeivel, elősegítve a technikai vívmányok bevezetését. Bányászati témájú képei zöme a Soproni Központi Bányászati Múzeumban vannak, de néhányat szeretett településének, Annavölgynek adományozott, amelyek a felújított kultúrotthonban kaptak méltó helyet.

 

(A cikk eredetileg április 13-án jelent meg a 24 Órában.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában