interjú

2017.08.30. 19:49

Tatabányáról indul hódító útjára Tűzoltó Bandi és Morzsi, a két szuperhős

Ismeri az óvodák legújabb sztárjait? Kolláth András tatabányai lánglovaggal, az országos tűzmegelőzési pályázaton különdíjat nyert Tűzoltó Bandi és Morzsi alkotójával beszélgettünk, akitől nemcsak a mesehősök történetét, de a várható folytatást is megismertük.

Barcs Bence

– Miért és hogyan lett tűzoltó?

– A Hajdúságban születtem, Püspökladányon. A honvédség tisztiiskolájába szerettem volna bejutni, de sajnos nem sikerült a nyelvvizsgám hiánya miatt, aminek megléte már akkor is alapkövetelmény volt. Ekkor lettem tűzoltó egy budapesti laktanyában, de mellette folyamatosan képeztem magam tovább, előbb tűzvédelmi mérnöknek tanultam, majd ismét belevetettem magam az óvodapedagógiai tanulmányokba. Most hatósági munkát végzek, de nagyon szeretnék visszamenni „vonulós” tűzoltónak, mert úgy sokkal hitelesebben hívhatnám fel a gyerekek figyelmét a tűzvédelem fontosságára.

– Mióta foglalkozik gyerekekkel?

– Édesanyám alsós pedagógus, én pedig nagyon pozitív élményekkel zártam az óvodás éveimet, így már ekkor megérett bennem a gondolat, hogy óvóbácsi leszek. Végül nem ezt a pályát választottam, de felnőtt fejjel újra elővettem ezt az elhatározásomat, így, ha minden jól megy, jövő májustól diplomás óvodapedagógusnak vallhatom magam. Tűzoltóként is nyílik lehetőségem gyerekekkel foglalkozni, ha a tűzoltóságra látogatnak, és egy óvodapedagógus barátommal üzemeltettünk egy játszóházat is a Balaton partján, ami nagyon nagy sikerrel futott. Mivel könnyen megtalálom a kicsikkel a hangnemet, számomra nem nyűg, hanem élvezet velük foglalkozni.

Az óvodások szuperhősei lettek Tűzoltó Bandi és Morzsi
(Hajmási Virág munkája)

– Ez a pályamunkáján is érződik. Mesélne arról, hogyan született meg Tűzoltó Bandi és Morzsi karaktere?

– A program ötlete akkor született, mikor tűzvédelmi előadásokat tartottam óvodákban. Arra gondoltam, hogy jó lenne, ha a gyerekek egy konkrét személyhez tudnák kötni azokat az ismereteket, amiket a tűzvédelemről tanulnak. Ehhez nem feltétlenül rám van szükség – ha egy tűzoltó bemegy egy óvodába, hogy ott a tűzvédelemről beszéljen, akkor ott ő lesz Tűzoltó Bandi. Morzsit pedig a saját kutyámról mintáztuk, egy 3 éves labrador-vizsla keverékről, akit a Tappancs Állatotthonból hoztam el. A projekt neve egyébként az utolsó fázisban született meg.

– Kik voltak a segítségére a projekt megalkotása során?

– Hajmási Kittivel ketten készítettük a pályamunkát. Kitti a komáromi Szivárvány Óvodában dolgozik, nagyon motivált és ambiciózus hölgy, akit jó barátomnak is mondhatok. Vele csináltam a már említett játszóházas vállalkozást. A grafikai megjelenítés pedig Kitti húga, Virág keze munkáját dicséri.

– Könnyen összeállt a program anyaga?

– Tavaly kezdtünk el dolgozni rajta Kittivel, és nagyon sok pénzt és energiát tettünk bele. Az volt a célunk, hogy a gyerekek olyan tapasztalatokat szerezzenek, amelyek egész életük során végigkísérik őket, és hogy olyan látásmódjuk alakuljon ki, aminek segítségével azonnal tudni fogják, hogy vészhelyzetben – például egy serpenyőtűznél – mi a teendő. A komáromi Szivárvány mellett a tatabányai Sárberki Óvodában is teszteltük a programot. Mindkét intézmény vezetője szeretettel fogadta a projektet. Volt, ahol egy egész hetet tölthettem el. Ilyenkor az az öt nap Tűzoltó Bandiról és Morzsiról szólt, és arról, hogy ők hogy cselekednének vészhelyzetben. Mivel a tűzoltó Magyarországon az egyik legnagyobb megbecsülésnek örvendő szakma, ez egy nagyon pozitív képet is adott a gyerekeknek a hasznos tudnivalók mellett.

 

Kolláth András tűzoltó zászlós a komáromi óvodások gyűrűjében
Fotós: Hajmási Kitti

–Milyen szempontokat kellett szem előtt tartani a munka során?

– Az egyik legfontosabb volt, hogy a program megfelelően integrálható legyen az oktatási rendszerbe, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy bizonyos kompetenciákat is fejlesszünk a tudásanyag átadása mellett. Vannak feladatok, amik a logikai képességeket trenírozzák, találunk verseket, mondókákat, és a kinesztetikus (mozgással összefüggő – szerk.) kompetenciák edzésére szolgáló játékos csapatversenyeket, játékokat. De még mondókákat, népdalokat is összegyűjtöttünk, és egy általunk készített társasjátékkal is játszhatnak a gyerekek. Emellett megismerhetnek olyan fogalmakat, mint füsthatár, tábortűz vagy menekülési útvonal. És nem csak megismerik, de meg is értik őket: videóra vettük például az egyik szituációs gyakorlatot, melynek lényege például az, hogy a kisgyerek egy konkrét vészhelyzetben figyelmezteti a szüleit, mi a helyes teendő, mert Tűzoltó Banditól megtanulta az óvodában. Ez egy nagyon pozitív élmény volt számunkra, sőt, a szakmában régóta dolgozó, tapasztalt óvodapedagógusok számára is, hiszen a felvétel előtt csak egyszer magyaráztuk el a fogalmakat a gyerekeknek, mégis megértették, és el tudták játszani.

Tűzoltó Bandi és Morzsi első bevetése. A rajzot Benedek Zsófia Panka készítette.

– Van esély rá, hogy országos szinten ismertté tudják tenni a programot?

– A készítéskor pontosan ez volt a cél, a főigazgatóság részéről pedig van is hajlandóság a támogatásra. A dr. Balogh Imre Emlékpályázaton különdíjat kapott a program, ahol egy, az enyémnél „tűzoltósabb” pályamunka nyert. A Komárom-Esztergom megyei katasztrófavédelem teljes vezetői állományának is előadtuk az anyagot, és mindenki nagy örömmel fogadta. Németi László ezredes, megyei igazgató véleménye is az, hogy mindenképp foglalkozni kell a programmal, ezért megvalósítási akciótervet is készítettünk, ha a tűzmegelőzési bizottság, vagy a média fel akarná karolni. De további lehetőségeken is gondolkodtunk, iskolai programokkal, versenyekkel például remek közösséget lehetne építeni. Akár még rajzfilmsorozatként is el tudom képzelni Bandiék történetét az amerikai " target="_blank" rel="noopener">Sam, a tűzoltó mintájára, aminél akár jobbat is lehetne csinálni. Nem nagyon gondolkoztam még a dolog anyagi vonzatain egyébként, pedig már két vállalkozó is megkeresett, hogy látja a potenciált Bandi és Morzsi karakterében. Örülnék, ha megvalósulna, de most még nem nagyon tudok ezzel foglalkozni, hiszen 14-15 órát dolgozom naponta – szerencsére csak heti hét napon keresztül. (mosolyog – a szerk.) Biztos vagyok benne, hogy így a minőségi tűzoltó-utánpótlásnak sem lenne akadálya, hiszen a gyerekek előtt lenne egy életpálya, amelyben nem csak egy havi fizetést fognak látni, hanem tényleg hivatásszerűen tekintenek majd a munkájukra. Van egy kínai mondás: „Ha a jövő évről akarsz gondoskodni – vess magot! Ha egy évtizeddel számolsz – ültess fát! Ha terved egy életre szól – embert nevelj!” Én embert akarok nevelni, ez a célom a kezdetektől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában