pihenés

2017.08.08. 08:33

Nekünk is jól esne a déli szieszta

A napok óta és még napokig tartó extrém magas hőmérséklet miatt újra felvetődött a délutáni szieszta munkarendbe vezetése hazánkban is. Ezúttal Vágó Gábor volt LMP-s országgyűlési képviselő a kezdeményező, de már több kisebb párt csatlakozott az álláspontjukhoz.

Zsíros Krisztina

Nyugaton már bevált, nálunk még csak beszélnek róla

Forrás: Shutterstock

Egyelőre még csupán egy online portálban publikált cikk formájában fogalmazódott meg a szieszta kérdése. Kétségtelen azonban, hogy a téma egyre többeket foglalkoztat. Vágó Gábor szerint nemzeti sorskérdés a szieszta, a klímaváltozás miatt ugyanis hazánk éghajlata is felforrósodik, a melegben nem tudunk majd rendesen dolgozni, így csak a szieszta lehet megoldás.

A megváltozott munkarend lényege az lenne, hogy a délelőtti és esti műszakra válna szét a munkaidő. A dél-olasz példa az, hogy a legnagyobb üzleteken kívül minden bolt fél egytől három óráig zárva tart. Ezt a hazai kereskedők és vásárlók sem fogadnák jól a portál által megkérdezett szakszervezeti vezetők szerint. Ahhoz viszont, hogy a kora délutáni pihenés valóban pihentető legyen, az kell, hogy az ember valóban nyugalmi állapotban legyen ezalatt az időszak alatt.

– A betegek hozzászoktak ahhoz, hogy ilyenkor éjjel sem megy könnyen az alvás, nemhogy délután. Éppen azért, mert 30 fok meleg van este is, ezért a legtöbben már nem is említik ezt, mint panaszt – mondja dr. Nagy Gabriella tatabányai háziorvos. Ő ilyenkor sem győzi hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztás. A napközbeni és az éjszakai komfortérzetünket ezzel és persze a hűtéssel javíthatjuk.

Az általunk megkérdezettek véleménye is megosztott volt.

Megkérdeztük – Mit szólna a délutáni szieszta bevezetéséhez?

Szabó Csabáné: – Nem lenne rossz, hiszen ebéd után mindig úgy elálmosodik az ember, főleg így, a nagy melegben megterhelő azonnal munkába állni. Nem tudom, mennyire lenne hazánkban ez kivitelezhető? Olaszországban működik, de ott már régóta, és az emberek is hozzászoktak, más a mentalitás, szerintem hazánkban nem menne ez annyira gördülékenyen.

Szeles T. Gyula: – Támogatnám, bár szerencsés helyzetben vagyok, hiszen a munkahelyem légkondicionált. Ennek ellenére nem tartom ezt annyira rossz elképzelésnek, hiszen nagyon meleg van, az emberek hamarabb fáradnak. Ami az alvást illeti, előfordul, hogy éjjel kettő előtt nem is tudok elaludni. Ennek függvényében nekem is jólesne egy kora délutáni szieszta.

Dékán Jánosné: – Alapvetően jó ötletnek tartom, hiszen mindenkinek jólesik pár óra pihenés ebéd után. Másrészt viszont kissé problémás lenne azoknak, akik mondjuk ingáznak két település között a munkahelyük miatt. A lányom például Héregről jár Tatabányára, nem tudna mit kezdeni azzal a pár óra szünettel. Ha meg hazajön közben, az naponta dupla útiköltség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában