vadveszély

2017.07.26. 12:45

Ha nem akar úgy járni, mint a motoros, akit elütöttek a vaddisznók, ne hagyja ki ezt a cikket!

A tavaszi-nyári időszakban fokozottan kell figyelniük az autósoknak az úton áthaladó, vagy ott megálló vadakra. A Komárom-Esztergom megyei rendőr-főkapitányság néhány tanáccsal segít elkerülni a baleseteket.

kemma.hu/police.hu

Sok balesetet okoznak az úton átszaladó vadállatok

Forrás: Shutterstock

A múlt héten számoltunk be arról a motorosról, aki egy úton áthaladó vaddisznócsorda miatt szenvedett balesetet. A jelenség azonban nem egyedi, hiszen bármelyik pillanatban járművünk elé ugorhat egy vaddisznó, egy őz vagy más, vadon élő állat. A rendőrség szerdán kiadott útmutatása segítségével nagyobb eséllyel kerülhetjük el a vadbaleseteket.

Július végén megkezdődik az őzek párzási időszaka, ami augusztus közepéig tart. Ilyenkor az őzek felbukkanása a közutakon fokozottabb, kirohannak az úttestre mindenféle veszélyérzet nélkül. A közutakon bármikor találkozhatunk nyúllal, őzzel és egyéb vaddal, azonban az őzveszélyre figyelmeztető táblák hatálya alatt a szabadon élő állat megjelenésével fokozottan számolni kell.

Az őzelütések túlnyomó többségében a vadállat sérül meg és az anyagi kár keletkezik, a balesetek azonban személyi sérüléssel, vagy akár tragédiával is végződhetnek. Ennek oka egyrészt, hogy az elütött vad a szélvédőt áttörve nagy erővel a gépjármű utasterébe csapódik, másrészt sok esetben a balesetet elkerülni szándékozó sofőr félrerántja a kormányt és letér az úttestről, vagy a szemből érkező járműnek ütközik.

A vadbalesetek megelőzésével kapcsolatban a legjobb módszer a figyelem, a fokozott óvatosság és a sebesség csökkentése. A motorkerékpárral közlekedők jóval védtelenebbek az autósokhoz képest, ezért részükről fokozottabban indokolt a lassabb, óvatosabb közlekedés a vadveszélyes útszakaszokon.

Előfordulhat, hogy a vadvédő kerítés folytonosságának szakadásai miatt az autópályákon vagy közvetlenül mellette vadállatokat látunk. Ilyen esetben nem csak indokolt, hanem szükséges a lassító fékezés még akkor is, ha közvetlen veszélyt még nem tapasztalunk. Az autópályára tévedt vadállatok a kerítéstől nem tudnak visszatérni a szabadba és pánikszerűen a gépjárművek közé rohanhatnak. Hasznos eszköze lehet a vadelütések elkerülésének az ultrahangos vadriasztó síp, melyet a járműre rögzíthetnek, és a menetszél hozza működésbe.

A Vértesi Parkerdő Zrt. is igyekszik megelőzni a vadbaleseteket: a 81-es út Kisbér és Bakonysárkány közti szakaszán vadriasztó prizmákat helyeztek ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!