ne gyújtsa, gyűjtse

2018.10.16. 14:03

Ha otthon tüzet gyújt, azt a szomszéd is megérzi

A megyei katasztrófavédelem a szabadtéri tűzgyújtás, égetés szabályaira és a növényi hulladék más módon történő eltakarítására hívja fel a figyelmet.

Kemma.hu

Forrás: BM OKF

A szabadtéri tüzek keletkezése 99%-ban a növényi hulladék – rosszabb esetben más hulladék – elégetésével kezdődik. A tüzet nem mindig sikerül felügyelni és ha továbbterjed, akkor a növényzet, vagy akár épületek is leéghetnek, emberek is megsérülhetnek.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint megyénkben 2016-ban 133, tavaly pedig már 146 szabadtéri tűzhöz, – sokszor kerti hulladék égetése miatt – riasztották a megye tűzoltóit. Az otthoni grill parti természetesen nem tilos, a kerti zöld hulladék égetésénél azonban több szabályt is be kell tartani.

Rendelet segít eligazodni a szabályokban

További fel nem használt falombokat, szárakat, leveleket és kerti hulladékot csak akkor, és úgy lehet elégetni, ahogy azt önkormányzati rendelet megengedi. Ahol ezt rendelet nem szabályozza, ott tilos meggyújtani az elszáradt, összegyűjtött növényzetet. A rendeletek tartalmazzák, hogy mikor, hol és milyen feltételek teljesítésével lehet tüzet gyújtani. Ennek figyelmen kívül hagyása szankciót, bírságot vonhat maga után.

Szigorúan tilos szennyezett hulladékokat égetni, mivel az ismeretlen összetételű és eredetű anyagok égése eltér a zöld hulladékoktól, illetve erősen környezetszennyező is. Az önkormányzatok oldalán tájékoztatnak a szabadtéren történő égetés szabályairól.

A ház körül felgyülemlő növényi hulladéktól az alábbiak szerint is meg lehet válni:

  • komposztálással
  • kis mennyiségű hulladék szelektív gyűjtésére való zsák használatával, amit a területen működő hulladékszállítótól lehet beszerezni (ha van ilyen szolgáltatás)
  • konténeres elszállíttatásával
  • teherautóval történő elszállíttatásával
  • a hulladék beszállításával komposztáló telepre saját járművel
  • Az égetés az egészségre is kihat

    Az őszi-téli időszakban a levegő szennyezettsége is alaposan próbára teszi szervezetünket. A fűtésszezon indulásával, a kertekben a zöldhulladék, egyéb szemét égetésekor különösen sok szennyezőanyag kerül a levegőbe. Ráadásul a mostani száraz, meleg időjárás tovább kedvez a káros anyagoknak.

    A kerti hulladékok égetésénél a tüzelésből származó légszennyező anyagok egészségügyi hatásai károsítják a tüdőt, a májat, továbbá károsítják a központi idegrendszert, szív-érrendszeri megbetegedéseket, illetve élettartam-rövidülést is okoznak.

    A szennyezőanyagok közül a szálló por koncentrációt érdemes elsősorban megemlíteni, emellett a mérőállomásokon vizsgálják az ózon, a nitrogén-oxidok mennyiségét is. A legszennyezes.hu információi szerint jelenleg Tatabányán tűrhető kategóriába sorolható az egyes anyagok mennyisége a levegőben. Ez annyit jelent, hogy a levegő szennyezettsége ugyan az egészségügyi határérték alatt van, viszont a szennyezettség jelenlegi szintje hosszú távon már okozhat egészségügyi problémákat.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!