Hátborzongató múlt

2024.07.06. 17:39

Egy családi tragédia igaz története: apagyilkosságig fajult a terror

Bő negyven év után is megrázó olvasni azt az oroszlányi történetet, amelyet most megosztunk olvasóinkkal. Egy egész életében szenvedő kamasz saját apja gyilkosa lett Oroszlányban.

Kemma.hu

Dulai Péter, az Élet elleni bűmcselekmények Facebook-oldalon számolt be egy megrázó családi tragédiáról. A Gyilkosság a panel tetején című könyv szerzője egy 1980-as oroszlányi esetet idézett fel, amelyben, fogalmazzunk úgy, az áldozatból lett elkövető. Hátborzongató múlt sorozatunkban most erről számolunk be. H. A. a 17 éves fiú másfél évet kapott, miután végzett az édesapjával. Hogy ez hogyan alakult így, arról a Magyar Rendőrben 1981-ben írt Forisek Károly alhadnagy. Az ő cikkét idézte fel most Dulai Péter. És bár maga a tett, mondhatni egy pillanat volt, sokéves dráma előzte meg. Az apa ugyanis nem válogatott, ha arról volt szó, hogyan terrorizálja a családját. 

Bő negyven év után is megrázó olvasni azt az oroszlányi történetet, amelyet most megosztunk olvasóinkkal. Egy egész életében szenvedő kamasz saját apja gyilkosa lett Oroszlányban.
Talán H. A. is ilyen kamasz volt annak idején, de az biztos, hogy ő maga is áldozat volt, méghozzá sok éven át
Fotó: Norb_KM / Forrás: Shutterstock

H. A.-t kétévesen az apja az egyéves kishúgával kizárta az istállóban egy ketrecbe. Azt lópokroccal takarta le. A nyári 25 fokban. Amikor két nappal később megtalálták a gyerekeket, már aléltak voltak. H. A. háromévesen is kis híján meghalt. Akkor apja felakasztotta a fogasra egy nadrágszíjjal. Véletlenül betoppanó nagyapja mentette meg. A későbbi áldozatnak különleges viszonya volt nadrágdszíjakhoz. Mind a hat gyerekére jutott egy-egy... amikor csak őt verte. És bizony állandóan verte őket. Ha pedig sírtak, ronggyal tömte be a szájukat Sajnos az ital rabja is volt. Így teltek, rettegésben a H. család napjai. 1980-ban  a fiú már többször szembeszállt az apjával, védve testvéreit és édesanyját, aki többször próbált véget vetni az életének. Aztán a férfi az egész családot elzavarta otthonról a végzetes napon. 

A. az éjszaka hazaosont, hogy a tanszereit magához vegye. Apja viszont nem aludt. A fiúra zárta az ajtót és rátámadt. A fiatalkorú ekkor az apját egy vasdarabbal fejbe verte és megfojtotta. Aztán elment az oroszlányi rendőrségre, hogy feladja magát.

A rendőröket a hat nadrágdszíj fogadta az előszobában, a fiú kihallgatásakor Halmos Gyula százados előtt is kiderültek a fent leírt drámai esetek, amiket tanúvallomások is megerősítettek. Pszichológus és elmeszakértőt is kijelöltek, ők pedig megállapították: A. feszült érzelmi állapotban végzett az apjával, érzelmi regressziója elérte a patológiás felindulás fokát, „szorongása és félelme a cselekmény idején átcsapott tudati kontroll nélküli, pusztító agresszivitásba”. Így mind a rendőrség, mind az ügyészség, mind a bíróság arra jutott, hogy a fiú erős felindulásból követte el az emberölést.

A Komárom megyei Bíróság az ügyet négy hónappal később tárgyalta, majd az enyhítő és súlyosító körülményeket is figyelembe véve 1 év 6 hónapi szabadságvesztést szabott ki A.-ra. 

Ha úgy érzi, bajban van, itt kérhet segítséget

Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT): 06/80-20-55-20 (éjjel-nappal), e-mail: [email protected]
Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok 116-123
Éjjel-nappal, mobilról vagy vezetékesről hívható, mindkettőről ingyenes
Caritas Lelkisegély Telefonszolgálat 06-80-505-503
Este 6-tól reggel 6-ig, vezetékesről hívható, ingyenes
Kék vonal (gyermek- és ifjúsági telefonszolgálat) 116-111
Éjjel-nappal, vezetékesről hívható, ingyenes
Segélyvonal bántalmazott nőknek: 06-80-505-101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek; 18-22-ig)
PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06-70-252-5254 szerdánként 16 -18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig
Mentők: 104 vagy a 112, Rendőrség: a 107 vagy a 112, Általános segélyhívó telefonszám: 112

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában